“Chemarea lui Saul” – Dinu RADULESCU




“Iar Saul, sufland inca amenintare si ucidere impotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu si a cerut de la el scrisori catre sinagogile din Damasc ca, daca va afla acolo pe vreunii, atat barbati, cat si femei, ca merg pe calea aceasta, sa-i aduca legati la Ierusalim. Dar pe cand calatorea el si se apropia de Damasc, o lumina din cer, ca de fulger, l-a invaluit deodata. Si, cazand la pamant, a auzit un glas zicandu-i: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti?” (Fapte 9, 1-4)

*** “Chemarea lui Saul” – Caravaggio, 1600 ***

Aceasta este tema sculpturii la care lucreaza Dinu Radulescu de mai bine de jumatate de an. A cantarit din ochi multa vreme piatra care trona – sfidatoare prin masivitatea ei – in mijlocul curtii atelierului sau. “E o veche bucata din podul Giulesti. Am platit niste tigani sa mi-o care pana aici,” imi povesteste maestrul. Au urmat ani de framantari si stari dubitative legate de destinatia pietrei cu pricina. Chemarea/convertirea lui Saul va fi tema! Au urmat etapele de masurare, caietul umplut cu schite, duzina de machete din lut si apoi inhamarea la o munca fizica epuizanta in ochii mei de observator, de cate 3-4-5 ore pe zi, zi de zi, toata vara si toata aceasta toamna calda de 2008.

Am avut sansa si rabdarea sa observ etapele in care piatra parca isi scutura balastul ca sa sa lase la lumina personajul biblic Saul, pornit cu ganduri razboinice si anticrestine spre Damasc si transformat printr-o epifanie dramatica in apostolul Pavel, cel literat si tenace, care a ramas in iconografia crestina pereche cu fondatorul bisericii apostolice, Sfantul Petru.

Iata un montaj din fotografiile facute in diferitele stadii ale sculpturii lui Dinu Radulescu, cu precizarea ca lucrarea nu este inca gata dupa placul artistului. I se pregateste o interventie dramatica in primavara, mi se spune, dupa ce iarna ii va fi curatat pietrei porii si autorului ii va lipezi perspectiva.

Sase luni de munca asidua, rezumate in 4 minute…