The White Room





Irina Tanase

14 aprilie – 3 mai 2011


Curator: Dan Mircea Cipariu

Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu


Vernisaj: joi 14 aprilie 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Noua TC)

Str. Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti / www.atelier030202.blogspot.com


“Un rafinat son interior, cu o constructie la limita dintre hiperfigurativ si plonjarea in oniric, se reveleaza in “The White Room”, noul album vizual al Irinei Tanase, unul cu afinitati de balada pop-rock, intr-un baldachin in care pulseaza fragmente de viata traita si viata visata. O camera in care albul devine background si chiar passepartout pentru detalii si linii pline de tensiune si vibratie epica si energetica. O cheie de lectura  folosita pentru resurectia figurativului, loc de intalnire a realismului cu introspectia.

Efectele acestui tip de asumare artistica produc un fundal afectiv estompat de linii si decoratiuni cu adevarat interioare. Din acest fundal al albului pre alb explorat, albul unui cearceaf de sentiment nealterat, ies, ca in urma unui cutremur al interioritatii ori al exploziei de lava vulcanica, fragmente,schite, vigniete, crochiuri de nostalgii, amintiri si reverii. Pariul pe lectia flashback-ului este asumat fara false adaugiri posmoderne, cu o foarte curata tehnica a desenului si a unei lumi stimulate de dualitatea alb-negru.

Personajele principale ale Irinei Tanase ies din matrita secventialitatii pentru a aglutina, in cele opt panze mari, morfologia unei stari. O stare ce isi va cauta sensurile si povestea in finalul imaginat de artista: 60 de perne, din instalatia-baldachin gandita pentru spatiul galeriei  Atelier 030202, vor fi cartolinele imaginare ale scrisorilor din “The White Room” pe care le vor primi vizitatorii acestei incantatoare si profunde expozitii.”


Dan Mircea Cipariu


Organizator: ATELIER 030202

Irina Tanase (n. 1976) este absolventa a Academiei de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia pictura (2001). Activeaza ca artist vizual in urmatoarele domenii: desen, pictura, instalatii. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din

Romania.