Gheorghe VANATORU la Palatul Sutu





Palatul Sutu gazduieste zilele acestea o expozitie Gh. Vanatoru organizata de Societatea Colectionarilor de Arta, condusa de Vasile Parizescu. SCAR si Muzeul Municipiului Bucuresti au o colaborare buna iar Palatul a gazduit si alte expozitii organizate de aceasta. Dar constat ca e o regula ca expozitiile sa tinda a fi mai degraba incropeli pe baza de disponibilitati si conjunctura decat evenimente programatice, cu un scop critic si cultural bine stabilite. Spun asta pentru ca organizarea este tinuta la costuri minimale prin absenta oricarui catalog iar tablourile au fost adunate de la membrii Societatii, criteriul disponibilitatii fiind singurul – din cate stiu – in baza caruia s-a facut selectia. In aceste conditii poti consuma expozitia ca atare, fara alte pretentii si poti pleca macar cu speranta ca membrii SCAR vor gasi in viitor un sponsor pentru a finata si un suport critic care sa aduca aminte de eveniment si dupa incheierea sa. Expun mai jos o selectie aleatoare a ceea ce am vazut. Nota bene: accesul la expozitiile Palatului Sutu sunt intotdeauna gratuite. Expozitia Vanatoru mai sta pe simeze inca o luna, pana pe 30 iunie.

Revin cu informatii pentru ca, din fericire, SCAR a reusit sa tipareasca din resurse proprii si intr-un modest tiraj de 50 de exemplare, un catalog al expozitiei. Mi-a parvenit si mie unul datorita dlui Parizescu. Extrag de acolo o succtinta biografie artistica a lui G.N.G. Vanatoru:

Se naste la 19 aprilie 1908 la Oltenita. Studii liceala in Oltenita si Bucuresti intre anii 1919 – 1928. Colaboreaza cu poezii la revista “Bilete de papagal” editata de Tudor Arghezi.

1929 – 1933 frecventeaza cursurile de pictura ale Academiei de arte unde ii are ca profesori pe Petrascu, Sirato, Tonitza si C. Vladescu.

In 1932, debutul cu o natura moarta la Salonul Oficial ii aduce si primul premiu. Incurajat, expune inca doua lucrari in Salonul de toamna.

1933 inseamna deja prima personala, la sala Mozart din Bucuresti.

Ramane o prezenta la Saloanele Oficiale cat va mai exista acesta.

Dupa razboi, prima expozitie personala are loc in dec 1957, la Sala “Nicolae Cristea”

In martie 1964 Galeriile Orizont ii gazuiest inca o personala.

In anii 1965 si 1966, galeriile W.E. Oates din Memphis, Tennesse, SUA, ii cumpara 25 de lucrari.

1969, expune la Tel Aviv si Beirut. In 1972, la Tokio.

1973, mare expozitie personala la Ateneul Roman. Una comparabila in 1975 la Caminul Artei

Prima expozitie retrospectiva in 1978, la sala Dalles.

In anul mortii sale, 1983, tot Sala Dalles ii gazduieste o expozitie retrospectiva.

De atunci nu s-au mai putut vedea adunate la un loc lucrari semnate Vanatoru. “Tacerea” a fost rupta acum de Societatea Colectionarilor de Arta din Romania cu aceasta expozitie la Palatul Sutu. 

Inchei prin a remarca inca odata frumusetea extraordinara a Palatului Sutu. Fiecare vizita ma lasa cu o nostalgie imaginata a vremurilor cand bogatii zilei aveau si bun gust pentru a construi case ca acestea.