In preajma lui Marcel – lansare de carte




Vasile Petrovici



Ideea acestei carti mi-a venit a doua zi dupa moartea maestrului Chirnoaga, adica pe 24 aprilie 2008, si tot atunci i-am contactat telefonic pe cunoscutii comuni care au acceptat, fara rezerve, propunerea mea. Le-am sugerat ca in termen de o luna sa scrie propriile amintiri despre omul Chirnoaga. In intervalul acesta am facut demersuri pentru a largi numarul persoanelor care l-au cunoscut in diferite etape ale vietii dansului. Am reusit, dupa lungi cautari, sa iau legatura cu fiicele maestrului Chirnoaga, Dana Nowicki din Polonia si Marcela Chirnoaga din Belgia (Bruxelles). Amandoua au fost deosebit de amabile, dar numai Dana Nowicki a acceptat sa scrie despre tatal sau. Amandoua mi-au trimis poze cu familia Chirnoaga (Gina, Marcel, Dana si Marcela).


Dupa ce s-a scurs luna, am revenit cu telefoanele si am constatat ca multi nu scrisesera nimic. Mi-am dat seama ca e greu sa scrii. In fata hartiei albe multi au dezarmat, fapt confirmat, mai tarziu, de unii care mi-au spus ca nu pot scrie. De unde credeam ca in 2-3 luni cartea va fi gata, ea s-a nascut totusi greu. Trebuie sa amintesc ca unii au fost foarte prompti, dar numarul lor fiind mic, din amintirile dansilor nu se putea constitui o carte.

De ce omul Chirnoaga? Fiindca toti cei care au scris in aceasta carte l-au cunoscut bine sau foarte bine, pentru ca acum amintirea omului Chirnoaga este proaspata si pentru ca si viitorimea sa cunoasca cine a fost omul care a marcat prin creatia sa grafica in a doua jumatate a secolului XX.

Ordinea prezentarilor s-a vrut a fi cronologica. Recitind tot materialul mi-a trecut prin gand ca un regizor inspirat ar putea sa faca un film despre viata maestrului Chirnoaga.

Cartea contine impresiile a 20 de oameni ce au fost in preajma artistului.


Lansarea va avea loc la Hotel Hilton in data de 17 noiembrie 2011, la ora 18.30 si vor vorbii domnii Ioan Opris si Vasile Petrovici.