Hentia Sava

Anul Nasterii: 1848

Anul Decesului: 1904

Sava Henția

(Nasc.1 februarie 1848, Sebeșel, Alba – Dec. 21 februarie 1904)

A fost pictor roman. Sava Henția a studiat la București (elev al lui Theodor Aman), Roma și Paris.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878), timp în care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevătrat reporter de război. Din acea perioadă au rămas desenele Soldat călare, Trecerea Dunării la Corabia, Lângă Lagărul din Calafat. Alte desene au devenit ulterior compoziții executate în acuarelă și ulei, între care se reliefează lucrările Întâlnirea și Transport de provizii pe front.
A fost primul profesor al pictoriței Ottilia Michail Oteteleșanu (între 1899 si 1903), înainte ca aceasta să fie descoperită de Nicolae Grigorescu, în anturajul casei regale.Sava_Hentia_Convertirea_Sfantului_PaulÎntre anii 1901-1902, Sava Henția ia parte la lucrările de restaurare din Mănăstirea de la Brebu, participând la refacerea picturii tâmplei și altarului.
De asemenea, în interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebeș există lucrări ale lui Sava Henția.La Mănăstirea Cernica, în biserica principală a mănăstirii, cu hramul Sfântul Gheorghe, în pronaos se găsesc portretele ctitorilor acestei biserici, operă a pictorului Sava Henția.
Lucrările sale sunt expuse în multe muzeee între care: Muzeul Colecțiilor din București , Muzeul orășenesc “Ioan Raica” din Sebeș [8], Muzeul de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea , Muzeul de Artă din Constanța , Muzeul “Teohari Antonescu” din Giurgiu , Muzeul de artă din Brașov , Muzeul de artă județean Prahova “Ion Ionescu-Quintus”din Ploiești.În satul Sebeșel a existat Casa memorială “Sava Henția”, aflată pe lista monumentelor istorice. Casa s-a degradat continuu, iar în noaptea de 23/24 septembrie 2001 s-a dărâmat acoperișul casei memoriale. În consecință, a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sava_Hen%C8%9Bia

Sava_Hentia_Portretul_banului_Nasturel_HerescuSava_Hentia_batranul