Hoeflich Valentin

Anul Nasterii: 1910

Anul Decesului: 1995

Valentin Hoeflich
1910 – 1995

A studiat la Academia liberă de Arte Frumoase din Bucureşti cu Constantin Vlădescu, Nicolae Tonitza şi Francis Şirato. Mobilizat în 1941 în plutoanele de propagandă din cel de-al doilea război mondial ca pictor-reporter de război, lucrările sale au participat la cele trei expoziţii organizate de armata română.
Ca şi colegul său de generaţie, Gheorghe Vânătoru, aderase la mişcarea legionară dar rămâne tributar unor tematici ca natura statică ori peisajul, iconografia legionară lipsind.
La începutul lui 1944 pleacă din nou pe front, nu înainte de a organiza o expoziție personală la Sala Armand din Calea Victoriei – ocazie cu care, în presa vremii, Nicolae Agintescu Amza îi caracteriza opera ca una agreabilă, nelipsită de vigoarea execuției corecte și centrată pe o interpretare afectivă a obiectului. În 1945 a fost epurat definitiv din viața artistică datorită asocierii cu mişcarea legionară ceea ce nu îl va împiedica să-și deschidă o expoziţie la domiciliul personal din Bucureştii noi.
Tema predilectă a florilor, culorile tari, folosite în asocieri de impact și tușa nervoasă sunt marca pictorului.

Bibliografie:

ARGINTESCU-AMZA, Nicolae, Pictorul Valentin Hoeflich (Sala Armand, Calea Victoriei), în Bis, 27 februarie 1944
PELIN, Mihai, Deceniul prăbușirilo r(1940-1950). Viețile picto-rilor, sculptorilor și arhitecților români între legionari și  staliniști., Ed.Compania, București, 2005.

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/valentin-hoeflich-natura-statica-cu-matisori-si-pere.html