Jiquidi Constantin

Anul Nasterii: 1865

Anul Decesului: 1899

Constantin Jiquidi

(Nasc.22 mai 1865 – Dec.15 decembrie 1899)

A fost un desenator și caricaturist român, tatăl graficianului Aurel Jiquidi (1896 – 1962).
A colaborat cu I.L.Caragiale, ca grafician, la Moftul român.
A fost probabil primul desenator care a publicat benzi desenate în Romania, în revista „Amicul Copiilor”, în 1893.Constantin_Jiquidi_ArmeancaÎn 1899, la doar 34 de ani Constantin Jiquidi dispărea, fiind răpus de boala plămânilor, ftizia. Prieten apropiat cu Caragiale, Nicolae Vermont ori istoricul Radu Rosetti, Jiquidi a fost pentru o scurtă perioadă unul dintre cei mai aplaudați desenatori pe care i-a cunoscut Bucureștiul secolului al XIX-lea.Constantin_Jiquidi_Un_Taran_MoldoveanChiar dacă își începe cariera artistică cu pictura, la 16 ani fiind menționat primul său ulei, viața și cariera îl vor îndrepta mai mult către grafică și desen. Prima apariție în spațiul public se consumă la Iași, în 1884, când tânărul Jiquidi impresionează cu o serie aprigă de tipologii umane. Micul succes pe care îl înregistrază în urma colaborării cu revista “Bobârnacul” îl determină să își dorească mai mult.
Prima plecare la București este înregistrată în 1886 și coincide cu momentul în care spiritul acid al caricaturistului de mai târziu va mocni pentru prima dată, forțat de împrejurările vitrege în care a trăit. După un periplu prin Galați și Iași, Constantin Jiquidi se va stabili definitiv la București în 1889. Consacrarea o cunoaște în urma apariției primului volum al albumului “Caricatura”, urmând o serie importantă de apariții în ilustrațiile vremii.

Ultimul deceniu de viață surprinde momente mai relaxate în viața și cariera lui Jiquidi, în special prin notorietatea oferită de pamfletul prezent în toate publicațiile vremii. Sub spectrul unei stabilități financiare, artistul aprofundează și alte tehnici picturale, acuarela fiind destul de însemnată la un Jiquidi obișnuit cu o execuție rapidă și exactă. Tipurile umane se resfrâng și în astfel de compoziții, însă tenta caricaturală este lăsată în seama desenului. Astfel apar lucrări în culori de apă, bazate pe un desen exact, ce ne prezintă personaje pitorești ale spațiului românesc. Fie că ne prezintă orășeni, țărăncuțe sau tipuri “învechite” de boieri, Jiquidi nu se mulțumește cu simpla desenare, ci alege o abordare serioasă a unei tehnici bine stăpânite.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Jiquidi