Tautu Eugen

Eugen TAUTU (Eugene-Dumitru Tăutu-Ruhen) – CV

Născut la 5 mai 1945 la Sibiu.

Eugen Tăutu a urmat şcoala primară şi liceul la Sibiu,

Licenţiat al Institutului de Arte Plastice al Universităţii din Bucureşti şi al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Profesor la Liceul de Arte din Sibiu.

Stabilit în Franţa, în 2005, a susţinut teza de doctorat “Art et esprit dans la philosophie de Hegel”, la Universitatea din Poitiers.

S-a exprimat în pictură, grafică, sculptură, gravură, mozaic, litografie, dar şi în filosofie şi poezie.

A debutat expozitional in 1968 la Bucureşti, cu prilejul Festivalului studenţesc, după care au urmat numeroase expoziţii personale şi colective, în ţară şi străinătate, din care amintim expozitiile personale din 1970 – Muzeul de istorie al PCR, Bucureşti, Muzeul de arta, Sibiu, 1972 – Muzeul Brukenthal, Sibiu, 1987 – retrospectivele de la Sala Dalles din Bucureşti şi 1987 – de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, respectiv expozitiile de la Târgul Jiu cu ocazia Zilei Frantei la Coloana lui Constantin Brancusi din 2011 si 2012 (atestate de excelentul film „Eugene-Dumitru Tăutu-Ruhen și întoarcerea sa din Bordeaux împreună cu Întemeierea Luminii și pelerinii picturii” pe:
https://www.youtube.com/watch?v=B30l712jDto ), sau participarea la expozitiile colective: 1970 – Biennala ’70, Bucureşti, 1971 – Omagiu la semicentenarul PCR, Bucureşti, Sibiu, Riga (URSS), 1973 – Muzeul de artă contemporană, Galati etc si pana la cea mai recentă in 2014 „Artisti sibieni” la Sala Constantin Brâncusi a Palatului Parlamentului.

Expozitii numeroase in străinătate: Paris, Florenţa, Belgrad, Barcelona, Lisabona, Amiens, Budapesta, Riga, Varşovia, Moscova, Berlin etc

Premii:

1976 – Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici “Voroneţiana”, Suceava;

1979 – Medalia “Meritul Cultural”, clasa I, Bucureşti;

1994 – Medalia de bronz – Salon 94, Societatea Artiştilor Francezi, Paris;

1995 – Premiul de Excelenţă – Salonul Internaţional al “Seniorilor Artei”, Arles;

1996 – Medalia de argint – Salonul Internaţionalal “Seniorilor Artei”, Moulin d’Orgon etc.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1971), membru societar al Societăţii Artiştilor Francezi (1995), membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice de pe lângă UNESCO.

Prezent în dicţionarele şi enciclopediile din domeniul artelor plastice, inclusiv în “Who’s who”, de artă internaţională, în care i s-a rezervat o pagină.

Decorează cu o mare lucrare monumentală Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1981-1987).

În Gara Saint-Jean din Bordeaux are lucrarea “Le fils de la sagesse” (3X9 mp).

Lucrările sale se află la muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Tg. Jiu, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă din Bucureşti, Muzeu de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul Imprimeriei din Bordeaux.
Volume de poezie şi monografii despre Brâncuşi, Rodin, Bourdelle, Jean Arp, Henry Moore, Antoine Poncet etc.

Alte informatii pe:

Despre Eugen TAUTU pe http://patzeltart.ro/v/EUGEN+TAUTU/Despre+Eugen+TAUTU/
„Eugen Tăutu, pelerinul de la Bordeaux” in „Gorjeanu” din 13 iulie 2011 http://www.gorjeanul.ro/cultura-2/eugen-tautu-pelerinul-de-la-bordeaux#.VLoVi6Ga7zs

Film „Eugene-Dumitru Tăutu-Ruhen și întoarcerea sa din Bordeaux împreună cu Întemeierea Luminii și pelerinii picturii” de 46:21 minute, cu Eugen Tautu vorbind de ziua Frantei la 14 iulie 2012, la Coloana lui Constantin Brancusi de la Tg Jiu:

„Eugen Tăutu – Acasă, la Biserica Ursulinelor in 2007”, articol de Vasile CRIŞAN in revista Transilvania

http://www.revistatransilvania.ro/arhiva/2008/pdf/numarul1/art20.pdf

“Întru-Fiinţă-rodul creat doar prin iubire” de N. I. Dobra in revista Tribuna Sibiu din 03.05.2011

http://www.tribuna.ro/stiri/cultura/intru-fiinta-rodul-creat-doar-prin-iubire-64852.htmlEugen_Tautu_Intoarcerea_Din_Pamanturieugen_tautu_yhe_triunph_of_time