Licitatie Artmark, duminica 22 iulie, la Monte Carlo

Capodopere ale artei româneşti şi bijuterii rare în cele mai exotice licitaţii estivale din Monaco:

Licitația de Artă Impresionistă și Modernă &  Licitația de Bijuterii,

Duplex Monte Carlo – Mamaia, Duminică, 22 iulie, orele 19.30,

Hotel Metropole, Monte Carlo

 

Artmark, cea mai importantă casă de licitaţii din România, care a dat tonul transparentizării pieţei de artă în Europa de Est, ajunge în această vară la Monaco cu o selecţie exotică de 51 de capodopere ale picturii româneşti (Marcel Janco, Nicolae Grigoresco, Nicolae Tonitza, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ştefan Luchian), dar şi cu o rafinată selecţie de bijuterii de epocă şi de colecţie.

Colecţionari şi investitori din Monaco sunt invitaţi să ia parte la un eveniment inedit, unic pe piaţa de artă din Monte Carlo. Capodopere de colecţie, cu un real potenţial investiţional, vor ajunge pentru prima dată în Monaco într-o expoziţie picantă: 17 – 19 iulie, orele 10.00 – 21.00, Hotel Metropole, Monte Carlo. Expoziţia loturilor licitaţiei va puncta cele mai importante nume ale artei româneşti, dar şi bijuterii rarisime care ar fi stârnit chiar şi curiozitatea lui Marilyn Monroe.

 

Dintre vedetele Licitației de Artă Impresionistă și Modernă:

Nicolae Tonitza, Două surori, (ulei pe pânză, 1925-1927, valoare estimativă 100.000 – 150.000 euro). Declinând arta marilor maeştri francezi (Délacroix, Ingres, Daumier, Carrière, Ferain şi Paulbot), Nicolae Tonitza generează unul dintre cele mai fascinante discursuri vizuale ale artei româneşti post-impresioniste, fiind unul dintre puseurile record ale pieţei de artă româneşti. Opera a făcut parte din colecţia Gheorghe Theodorescu, fratele celebrei actriţe de teatru Didi Theodorescu.


Ştefan Luchian, Flori de vară (ulei pe carton, valoare estimativă 40.000-60.000 euro). Arta pe care Ștefan Luchian a lăsat-o posterității deține în continuare acumulările cele mai relevante ale unei creații picturale ce încă influențează percepția contemporană asupra culturii vizuale românești. Opera “Flori de vară” se dezvoltă nu numai printr-o experiență senzorială profundă, dar și prin relatarea ei pe pânză cu ajutorul unei pensulații ce nu face decât să măgulească culorile unice ale repertoriului cromatic specific lui Luchian.
Dintre vedetele Licitaţiei de Bijuterii:

Inel Bucherer din platină, decorat cu diamant Emerald Cut de mari dimensiuni     (Estimare 55.000 – 77.000 de euro). Inelul de colecție, din platină, decorat cu un diamant “emerald cut”, rar ca dimensiune, se remarcă prin calitățile sale optice și modul de șlefuire. Este realizat de bijutierul Axel Sedlatzek, în atelierul din Berlin, sucursala firmei elvețiene Bucherer, firmă cu tradiție în comercializarea de ceasuri și bijuterii încă din 1888.


Brățară excepțională model Harry Winston, din aur alb și diamante (estimare 115.000 – 140.000 de euro). Brățară prețioasă, decorată cu șiruri geometrice, paralele, de diamante montate în casete mobile, alcătuind o panglică superbă de sclipiri de foc, având închidere dublă cu siguranță cu arc.

 

Despre Artmark

Artmark este o casă  de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

 

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011.

 

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică  activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Persoană de contact:

Valeriu Sângeorzan

Tel.:    021 210 30 16

Mobil: 0757 056 109

valeriu.sangeorzan@artmark.ro