Paraschiv Christian

Anul Nasterii: 1953

Cristian Paraschiv

(n.1953)

Christian Paraschiv apartine generatiei optzecistilor. Dupa terminarea, in 1978, a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ de la Bucuresti, in 1986 se stabileste la Paris, fara insa a intrerupe legaturile cu mediul cultural romanesc. Participa la expozitii, deschide mai multe expozitii personale – si in tara, mai ales dupa anii ’90 – a caror tematica are in vedere preocupari in zonele Memorie si identitate, tema corpului, (Piele/Corpuri) si a mediilor de expresie (pictura, sculptura, fotografie, film). in expozitia retrospectiva de acum gasim lucrari din ciclurile: Bio Arta – Istoria liniei – Negrul este culoarea limbajului.
Din simpla enumerare a citorva dintre temele sale preferate se contureaza imaginea, destul de concludenta, a investigatiilor intreprinse de-a lungul anilor in jurul corporalitatii.

Christian Paraschiv corespunde aproape perfect tipologiei artistice optzeciste, pentru care postmodernitatea a oferit tehnici de analiza ce se regasesc in toata sfera culturala, avind la baza deconstructia, relativismul, punerea in corespondenta a cercetarilor din zona cunoasterii cu cele impuse de noile tehnologii. in general, artistul postmodern reinvestigheaza principiile de baza ale limbajului artistic, reinventind un discurs ce aduce elemente din sfera sociala si politica, si creeaza un limbaj nou ce depaseste limitele traditionale cunoscute.
Cum pune in practica Christian Paraschiv tot acest arsenal, cum isi elaboreaza discursul ca legitimare subiectiva, in care artistul opereaza cu datele unei realitati palpabile sau virtuale, reiese foarte limpede din expozitia de la Bucuresti.

Sursa: http://www.observatorcultural.ro/Christian-Paraschiv-Negrul-este-culoarea-limbajului*articleID_17378-articles_details.htmlchristian_paraschiv_comunismActivitate Expozitionala (Selectie):

1986-2011 -“Negrul este culoarea limbajului”, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris;
1990-2011 – “Bio-artă: Pielea/Corpul”, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris;
2007-2008 – “Corpul în spaţiu, lucrări recente”, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris;
2007 – Retrospectivă 1977-2007, MNAC, Bucureşti
2009 – “Nomos/Corpul”, ICR Paris, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris
2012 – Institutul Cultural Român, LondraCristian_Paraschiv_Plecare
PREMII:

1979 – Bursă acordată de Uniunea Artiştilor Plastici, România
1979 – Premiul al II-a la Concursul Internaţional al Tinerilor Artişti, Sofia, Bulgaria
1981 – Premiul I “Atelier 35”, Bucureşti
1984 – Menţiune specială la Concursul Internaţional de Pictură, Cagnes-sur-Mer, Franţa
2003 – Marele Premiu JUANITO LAGUNA, Fundaţia VOLPE STESSENS, Buenos Aires, Argentinachristian_paraschiv_securistatea_ora_11_dimineataCristian_Paraschiv_PulsSursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-de-arta-postmoderna-si-contemporana-79-2013/christian-paraschiv-plecare-departure.html