Raportoru Eugen

Eugen Raportoru

Casă din București

Cele două lucrări prezentate la GrowArt#2 sunt deosebit de expresive, grave în registru cromatic, funcționând separat sau împreună, ca piese ale unui puzzle imagistic specific artistului. Ambele lucrări înfățișează case sau ansambluri de case din Bucureștiul Vechi, tratate cu vervă și picturalitate.A absolvit Universitatea Națională de Arte din București sub îndrumarea unor artiști consacrați precum George Moscal, Ion Anghel sau Marcel Bunea.
In anul 2011 a obținut premiul Uniunii Artiștilor Plastici. Printre cele mai recente expoziții personale amintim de cea de la  Cazino Sinaia, în 2011 și de la Palatul Șuțu, în 2010.
Este un pictor deosebit de prolific și dedicat, cu un demers conceptualizat a posteriori actului creator visceral. În tablourile sale regăsim – configurată cu tușe energice și tonuri grave – atmosfera atemporală a mahalalelor bucureștene.Despre lucrările sale și universul pictural ce le populează Eugen Raportoru mărturisește: ”În picturile mele am explorat peisajul citadin, personajul lui principal fiind casa. În toate culturile casa este o imagine a sufletului, expresia lui vizibilă. Casa are istorie, un trecut, care se adăpostește în fiecare semn al decăderii ei, dar care va pulsa cu atat mai puternic, în fiecare degradare a culorii fațadei, în fiecare alunecare a zidirii, de parcă împlinirea destinului ei ar fi chiar neființa. Casa are un destin omenesc. În măsura în care se îmbogățește, îmbătrânește, se ridica la cer… Casaeste ÎNLĂUNTRU ȘI AFARĂ. O locuiesc și sunt trecător.Asemenea unui portret – în felul în care îl concep eu – casa este un moment al unei curgeri pe care o și conține ca întreg.Pictura caselor mele nu se raportează la frumusețea lor arhitecturală. Frumusețea lor va rezida în pictura însăși contrariantă, refuzând, instinctiv, chiar și cele mai la îndemână convenții.”

Sursa: http://www.growart.ro/cas–din-bucure-ti_153.htmlEugen_Raportoru_Trandafiri

Cititi si:

In vizita la Eugen Raportoru

Lumea marginalizatului – Eugen Raportoru

Lumea marginalizatului – Eugen Raportoru(2)

Lumea marginalizatului – Eugen Raportoru(3)

Eugen Raportoru – alb – negru – si – color

Eugen Raportoru – paznicul oraselor