Klement Bella

Anul Nasterii: 1933

Anul Decesului: 1992

Bella Klement

Pictor, grafician. S-a născut la 04 noiembrie 1933 în Braşov. Decedat în 1992.

Este absolvent al Institutului de Arte Plastice Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, promoţia 1966 sectia pictură, la clasa  condusa de maestru Aurel Ciupe si Petru Feher.
Înainte de facultate a participat  la cursurile  initiate  de Hans Mattis Teutsch.
Debutul si-i la facut dinaintea facultatii, participând la expoziţii regionale, republicane si internationale, ceea mai semnificativa fiind in 1959 la Londra unde primeste premiul II.
Urmeaza seria “Festivalelor studentesti” din Cluj si Bucuresti.
Apoi participă la toate manifestarile expozitionale organizate de filiala U.A.P. Braşov din care fac parte: expozitiile regionale, saloanele judetene si republicane, expozitiile jubiliare, interjudetenele precum si expozitiile cadrelor didactice, atat pe plan local cat si nationa, având atât lucrari de pictură câ si de grafică.La concursul de afise 1974 este onorat cu premiul I, iar la expoziţiile internationale “Medium” obtine premiul II apoi o mentiune.
Are lucrari în colectii publice si particulare din Romania si strainatate: Mexic, Anglia, SUA, Finlanda, Germania, Ungaria, Austria.
A facut parte din colectivul artistilor plastici care au executat marele mozaic de la Uzinele de autocamioane Braşov.
După terminarea studiilor este incadrat la Şcoala Populara de Artă Braşov ca profesor la sectia grafică. Intre anii 1979 1983 detine si functia de director adjunct apoi director plin.
Are o sustinuta activitate didactica cu multe performante.
Multi dintre elevi lui s-au afirmat in domeniu, atât in tara cât si in străinătate, amintim Kunnert Christian, Hamzea M. Milea Ovidiu, Nagz Csaba.
Este un sustinator al activitaţiilor artistilor amatori.
A fost preocupat si de latura teoretica a artei. Sustine expuneri despre istoria artelor in cadrul Univeritatii Populare si in licee, cat si la asociatia artistilor amatori, fiind foarte apreciat.
A fost un artist foarte serios, inzestrat  cu multa imaginatie si mult simt al umorului.
A fost foarte exigent atât fata de propria lui muncă cât si fată de “învăţăceii” lui.
Expoziţii personale: Braşov 1968, 1972, 1976, 1986, 1990. Sfântu Gheorghe 1969, 1977. Bucuresti 1972, 1986.

Sursa:www.bvart.ro