China (01) – Spectacular Shanghai

Am intrat in China pe cea mai spectaculoasa poarta a sa – Shanghai – asa cum multi vizitatori ajung in SUA prin New York. Fac aceasta analogie inca din primul articol pentru ca nu odata, si nu numai in Shanghai, am avut impresia ca revad infrastructura si elemente de urbanism inspirate din maiestuozitatea zdrobitoare a metropolelor americane. Acum nu stiu daca si mai marii chinezi ar recunoaste o asemenea influenta. Oricum, am fost impresionat din capu’ locului de apetitul chinezilor pentru verticala si de pofta lor pentru vertiginos. Ca o idee generala a intregii calatorii de 10 zile prin patru provincii diferite ale tarii, viteza si amploarea santierelor sunt motive recurente. Asa ca, fara alte comentarii deocamdata – dar cu cateva explicatii la unele fotografii – sa incepem drumul prin China. E foarte posibil sa am material pentru zeci de astfel de articole.

Valeti ai hotelului la care am stat in Shanghai incercand sa descifreze numele nefamiliare de pe etichetele delegatiei de jurnalisti din 5 tari central si est europene.

Programul a inceput repede si in forta si asa a ramas pana la finalul vizitei, 10 zile luuuungi mai tarziu. Multe din poze sunt facute din viteza masinii dar asta e, au o valoare documentara. Sau, vorba bancului, altele n-am…

Trafic naucitor in Shanghai, nu atat prin aglomeratie – care mi s-a parut inferioara nebuniei din Bucuresti – ci prin complexitatea infrastructurii. Multe autostrazi suspendate (visul dlui Oprescu), multe inele de mare viteza prin oras.

E, aici incepe cu adevarat “nebunia”. Chinezii ridica in Shanghai un cartier de afaceri cu zgarie nori impresionanti. Intreaga regiune era cu 20 de ani in urma plina de ferme agricole. Acum este una dintre cele mai moderne zone urbane din lume…

 

O poza spectaculoasa posibila datorita prietenului meu V. care mi-a imprumutat o mandrete de obiectiv Nikon ultrawide de 17 mm. Multumesc!

 Poza asta trebuie datata noiembrie 2012. Acum deja cred ca turnul arata altfel.

O serie de fotografii de la etajul 100. Shanghaiul in toata splendoarea sa.

Acelasi obiectiv wide imi face niste falci exagerate 🙂 Este pretul ca 100 de etaje sa intre in poza…

 

Aceasta este faleza numita Bund. Pe partea cealalta sunt zgarie norii din care tocmai am coborat. Very NY…

Si asta e abia inceputul rememorarii in imagini a calatoriei in China. Va urma…