ZuZu Caratanase (Caratănase Răzvan-Constantin)

foto portretZuZu CARATANASE pe numele său real Caratănase Răzvan-Constantin (n. 14 mai 1985, Tulcea). Este socotit ca fiind cel mai bun artist-gravor al generației sale și unul dintre cei mai activi și prolifici artiști vizuali din România. Este cadru didactic universitar, curator de artă contemporană și doctor în domeniul arte vizuale.

• absolvent al Universității Naționale de Arte din București, licență (2004-2008), masterat (2008-2010) și doctorat (2010-2014)
• 15 expoziții personale și peste 220 de expoziţii colective și de grup pe plan naţional şi internaţional (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Spania, S.U.A. și Ucraina). Participări multiple la tabere de creație, workshop-uri, simpozioane, conferințe, sesiuni de comunicări științifice etc.
• a organizat peste 50 de evenimente culturale pe plan național și internațional
• este autorul cărții: Gravura ca artă majoră, Editura Top Form, București (2015) și colaborator la alte cinci cărți
• membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2010-prezent); membru al Uniunii Gravorilor din Budapesta, Ungaria (2014-prezent); membru Association des Artistes Peintres, Sculpteurs, Architectes, Graveurs et Dessinateurs – Paris, Franța (2015-prezent)
• predă în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, disciplina gravură (2008-prezent) iar în paralel a fost profesor invitat să susțină cursuri de scurtă durată, prelegeri, workshop-uri la 4 centre de educare artistică (universități și academii din Belgia, Italia, Bulgaria și Republica Moldova)
• are lucrări în 15 colecții muzeale și instituționale din țară și străinătate
• pentru activitatea artistică și organizatorică din cadrul unor concursuri și evenimente din țară și străinătate a obținut: 40 de premii, distincții și medalii; 12 nominalizări; 14 diplome de onoare și excelență; 2 burse

(iulie 2016)
_______________________________________________________

 

 

portret de artist

„Privind lucrările graficianului Răzvan Caratănase sunt încântat și liniștit să constat că există în arta românească acea continuitate necesară oricărei culturi, pentru că artistul, evident, va duce mai departe flacăra înaintașilor săi prin talentul și măiestria de care dă dovadă, dar și pentru că este înzestrat, fără îndoială, cu acea sensibilitate specifică românilor.
Îl așteaptă un drum greu și plin de piedici iar eu îi doresc să-și mențină alura de alergător de cursă lungă. Dacă va reuși – ceea ce eu cred – va ajunge unul dintre artiștii importanți ai graficii românești.
În timp ce astăzi, în lume, arta excelează prin găselnițe, invenții ieftine, Răzvan Caratănase – cu seriozitate, cu încrâncenare aș putea spune – gravează materia asemenea înaintașilor săi, transformând plăcile gravate în operă de artă de sine stătătoare. De la Dürer, Rembrandt și, la noi, Aman, Răzvan Caratănase se poate înscrie pe linia marilor inovatori.”

 

Eugen MIHĂESCU (Membru de Onoare al Academiei Române)

 

_______________________________________________________

1

„Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…)
Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat.
(…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului.”

Răzvan THEODORESCU (academician prof. univ. dr.)2

4
5
6
789101112131415161718192021222324252627282930