ȘTEFAN RÂMNICEANU: URME @ Palatul Mogoșoaia și ATELIERAMNICEANU 10.10 – 4.12.2014

Primăria Municipiului București și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești au onoarea să vă invite la  palatul Mogoșoaia la vernisajul retrospectivei

ȘTEFAN RÂMNICEANU: URME
la Palatul Mogoșoaia și ATELIERAMNICEANU
10.10 – 4.12.2014
INV ONLINE R
Cu un gest a cărui semnificaţie simbolică se impune de la sine, Ștefan Râmniceanu revine pe simezele româneşti după 26 de ani de la ultima sa expoziție la Curtea Veche din București (Ferecătura, 1988). Atunci se aniversau curajos și în cadru restrâns, dar sub ochii urbei, cu clopote enorme traversând pe trailer oraşul sfârtecat de buldozere,  300 de ani de la urcarea pe tron a lui Constantin Brâncoveanu. Acum se comemorează amplu trei secole de la martiriul monarhului culturii româneşti. Generos evocatoare, viziunea lui Ștefan Râmniceanu impune imaginea omului iubitor de carte şi a prinţului magnanim, a ctitorului excepţional care a fost Constantin Basarab Brâncoveanu.

Retrospectiva URME aduce în faţa publicului o selecție însumând peste 300 de lucrări remarcabile, multe împrumutate din colecții private, corolarul celor 26 de ani de pictură și succes în galeriile europene. Pe lângă pictură, desen şi obiect, artistul revine şi ca sculptor, cu 30 de lucrări în lemn sau metal, multe de ordin monumental, realizate în ultimii ani. Piesele prezentate în palatul Mogoşoaia, în spaţiul noului Memorial Văcăreşti şi la ATELIERAMNICEANU, aparţin unor cicluri distincte și coerente în plan formal, intitulate evocator : Ferecătura, Manuscris, Cămașa zidurilor, Cărturari, Apostolii de lut, Stâlpul, Idoli, Centauri, Nopțile de aur, Omul universal, Scrisori din insule. Fiecare ciclu propune o nouă problemă plastică ori o invenție de tehnică și material care vizează zone diverse ale expresivității în care confruntarea cu materia, curajos asumată, impune valori spirituale în chiar supralicitarea pastei (subiect de alchimie reală),  a facturii sau a   dimensiunii.
Expoziţia va fi inaugurată la palatul Mogoşoaia, vineri 10 octombrie, ora 16,  de academicianul Răzvan Theodorescu, alături de criticul de artă Magda Cârneci, ATELIERAMNICEANU fiind apoi prezentat, începând cu ora 19, de artistul însuşi.

Ştefan Râmniceanu s-a născut la 15 august 1954 în Ploieşti, ca fiu al avocatului Constantin Dumitru. A studiat la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti pe care l-a absolvit în 1979, debutând în galeriile Atelier 35 şi Orizont, în contextul generaţiei ‘80. Căutările primei perioade de creaţie vizau orizontul grav al picturii lui Andreescu, artistul fiind remarcat de critică cu ocazia personalei de la galeria Simeza, motiv să lucreze şi să expună, uneori, alături de grupul Prolog de care se va şi depărta, după aceea, prin noua sa atitudine stilistică. Expoziţia Ferecătura de la Curtea Veche, una dintre primele şi poate cea mai remarcabilă instalaţie conceptuală şi artistică românească, l-a impus autoritar pe Râmniceanu pe scena românească prin viziune, noutate, tragism şi coerenţă plastică în scenografia imaginată, suprem adecvată spaţiului ales, ruinele fostei reşedinţe voievodale.
Stabilit în Franţa după 1990, obţinând în 1992 o bursă a statului francez şi atelier în Cité Internationale des Arts la Paris, Râmniceanu a expus cu succes în galerii importante din Franţa, Belgia, Grecia, abordând, în final, şi lumea orientului – cu care vădea multiple afinităţi de fond – în expoziţiile remarcabile de la Bruxelles sau de la Istambul.
Colectivul curatorial:  Academician Răzvan Theodorescu, Președintele Departamentului artă, arhitectură și audio-vizual al Academiei Române, fost Ministru al Culturii și Cultelor (2000-2004), criticul de artă Madga Cârneci, Redactor șef al revistei Arta, Doina Mândru, critic de artă.
Scenografie și concept artistic: Ștefan Râmniceanu Studio