Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016

AFIS ANUALA cu toti part. mediaCOMUNICAT
Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016
Ipostaze ale sacrului
„Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu.” Luca 21:17
Într-o lume pragmatică în care tot mai des citim în presă informații alarmante privind globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor, blamarea valorilor religioase și înlocuirea lor cu altele așa zis „umaniste”, Expoziția Anuală din acest an își propune să tragă un semnal de alarmă față de importanța păstrării credinței, a păstrării și a continuării tradițiilor, să aducă în atenție importanța artei sacre, a conservării patrimoniului artistic religios și a actului de restaurare.
Eliminarea simbolurilor și a tradițiilor creștine din viața publică nu înseamnă, de fapt, nimic altceva decât o modificare de simboluri, o înlocuire dirijată a obiceiurilor și ritualurilor creștine, cu obiceiuri și ritualuri noi „ateiste”. În lumea de astăzi: ieslele sunt scoase de peste tot în lume din spațiul public, sărbătorile creștine sunt confiscate și/sau înlocuite cu sărbători păgâne, de multe ori cu substrat diabolic, albul este înlocuit cu negrul (Halloween, Black Friday), lumina cu întunericul.catalog expo ORIZONT 2
Mesajul expoziției din acest an se dorește a fi o asumare a zicerii Sf. Ap.Ev. Luca (patronul breslei noastre), adevăr care din păcate este evident prin tribulațiunile și atmosfera neprielnică la care sunt supuși artiștii creatori de arta sacră și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.
În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.
Vernisajul expoziției va avea loc în Duminica Floriilor, 24 aprilie, orele 14,00 la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. Tot în Duminica Floriilor, în anul 2015, a fost inaugurată această tradiție a breslei noastre de a avea la o anumita dată expoziția anuală și într-un anume loc, în sediul unuia dintre cei mai importanți parteneri instituționali ai breslei artiștilor plastici religioși și a restauratorilor din România.
Vor fi invitați membri AFAPRR cât și alți membri ai UAP din România ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.catalog expo ORIZONT 3
Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
Partenerii media vor fi: Lăcașuri Ortodoxe-LO News, Jurnalul Bucureștiului, Artinfonews, Artportofolio, Trinitas TV, Radio România Cultural.
Vor lua cuvântul doamna conf. univ. dr. Paula POPOIU, director general al Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti și vor prezenta criticii de artă: dr. Roxana PĂSCULESCU, dr. Marius TIȚA și părintele dr. Florin ȘERBĂNESCU, consilier patriarhal.
Curatorii expoziției sunt pictorul Cristian OLTEANU, dr. Irina SAVA și cerc. șt. Florin-Ionuț FILIP.
Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454 – www.afaprr.ro, Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare
catalog expo ORIZONT 1 AFIS 1

Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare
By Cristian Olteanu
Arta Plastica Religioasa si Restaurare | Blog de informare si contact al asociatiei profesionale a restauratoril…

N.M.  Anuala de Artă Religioasă și Restaurare 2016 ” Ipostaze ale sacrului”, organizată de Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România in perioada 24 Aprilie – 8 Mai 2016, include si expozitia ” Patimi intru bucurie” cu lucrări semnate Florian Mihăilescu .
Curatorii ANUALEI sunt: pictor Cristian Olteanu, presedintele Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România; pictor restaurator Dr. Irina Sava , presedintele Comisiei Profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România și istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacsu, director de proiecte si comunicare al AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

AFIS PRINCIPAL
Anuala din acest an este organizată în pateneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” și face parte din programul manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va aniversa in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936, deschis de Rege pe 10 Mai(ziua natională a Regatului României la acea dată), iar pentru public pe 17 Mai.
In cadrul Anualei de Artă religioasă 2016:” Ipostaze ale sacrului “ va fi lansat si catalogul expozitiei „Pași spre Lumină”. Vă reamintesc că Salonul de Iarnă „Pași spre Lumină”, organizat de Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a avut loc in perioada 23 decembrie 2015-10 ianuarie 2016, pe simezele galeriei Orizont expunându-si lucrările un număr de 71 de artisti vizuali.

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu , artist vizual, istoric; afilieri: membru AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.
18 Aprilie 2016

Fotografiile reprezintă:

Afis : Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2016.

Afis : Expozitie Florian Florian Mihăilescu in cadrul Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2016.

Imagini ale catalogului expozitiei „Pași spre Lumină”. Salonul de Iarnă „Pași spre Lumină”, organizat de Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a avut loc in perioada 23 decembrie 2015-10 ianuarie 2016, pe simezele galeriei Orizont .