Conferința MAMUCA MARe @ ARCUB

Joi, 16 februarie, începând cu ora 18.00, vă invităm la ARCUB (Lipscani, 84-90), la:

Conferința MAMUCA MARe I Expoziția ca prolegomene la un muzeu

Conferința, susținută de istoricul de artă Erwin Kessler, este primul eveniment din seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Afis_ecran

MAMUCA (Mai-mult-ca-abstractul) a fost o expoziție-eveniment, derulată pe parcursul unei singure nopți, 30 septembrie-1 octombrie 2016, la MARe /Muzeul de Artă Recentă din București, în cadrul NAG/Noaptea Albă a Galeriilor. Expoziția a fost acompaniată de un catalog omonim, editat de MARe și Vellant.

MARe va fi deschis publicului în toamna anului 2017. Dar cu ocazia NAG 2016 a fost realizată o avanpremieră, prin MAMUCA, care a reunit operele (din colecția MARe) a 25 de artiști contemporani români din diverse generații, de la Ion Țuculescu la Maxim Liulca. Numitorul comun al lucrărilor acestora era re-investirea narativ-simbolică a abstractului, hibridizarea formelor riguros geometrice cu sensuri, istorii și subtexte politice, spirituale, erotice sau comice. Tendința echivocă a artiștilor respec tivi de a devia de la rigiditatea abstracției către flexibilitatea istorisirii a fost încapsulată chiar în titulatura expoziției , căci mai-mult-ca-abstractul poate fi citit și ca mai puțin-ca-abstractul, ca o incapacitate de a menține cursul strict, purist și inteelectualist, al abstracției propriu-zise, așa cum s-a conturat aceasta în arta internațională.

Prin intermediul unor lucrări datînd de la începutul anilor 1960 pînă în 2016, MAMUCA problematiza instabilitatea conceptuală a artei românești din a doua jumătate a secolului 20 și începutul secolului 21, reliefînd versatilitatea și agenda ascunsă (dar fertilă, specifică locului și circumstanțelor istorice) a unei pleiade de artiști diferiți.

Conferința MAMUCA MARe va prezenta tocmai reperele conceptuale și metodologice din fundalul expoziției, mecanismul organizațional și social care a condus la apariția atît a propunerii de montare a unei expoziții în subsolul unui muzeu în construcție, cît și la producerea volumului MAMUCA, el însuși o apariție editorială aparte, incomodă, provocatoare.

Conferința va fi acompaniată de prezentarea unor date de trafic al informațiilor pe rețelele sociale, de un scurt documentar making-of MAMUCA, de o serie de fotografii din timpul evenimentelor și, desigur, de volumul omonim.

Evenimentul face parte din programul expozitional ARCUB 2017.
Cu sprijinul: MARe /Muzeul de Artă Recentă, Editura Vellant, Aiurart Contemporary Art Space, Unrest/Bucharest.

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastă, mai mult sau mai puțin participativ, creativi, “designeri” al unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.

Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.
Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă? va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației.