Fikl: Sfârşitul Istoriei

Invitatie Fikl - The End of HistoryFikl: Sfârşitul Istoriei

Pentru prima oară în spaţiul din Strada Paris 39 al galeriei AnnArt, vă invităm la vernisajul expoziţiei personale Gheorghe Fikl: The End of History – miercuri 29 martie, ora 19.

Vor fi prezentate în premieră, şi în prezenţa artistului, cele mai recente şapte lucrări de pictură realizate în ultimele şase luni, în perioada ce a urmat succesului extraordinar de public al expoziţiei de o noapte, organizate de AnnArt în septembrie 2016 la Palatul Știrbei, în cadrul Nopţii Albe a Galeriilor; un număr record de aproape 2000 de vizitatori au văzut atunci lucrările sale din seria El Angel Exterminador.

Noul solo show, deschis pentru public pe o perioadă de şase săptămâni, este însoţit de un text critic semnat de Aurelia Mocanu şi marchează începutul unui sezon internaţional important pentru Gheorghe Fikl, care va avea, începând din 15 mai, o expoziţie personală de anvergură la Muzeul Naţional Ajuda din Lisabona.

Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Fikl este creatorul unui univers vizual somptuos, în cheie teatral-barocă, în care faimoasele sale animale de forţă şi angoasă – tauri, păuni, câini sau oi – sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, stăpânite de un hedonism violent şi neliniştitor.

Aceste motive definitorii ale lumii Fikl sunt prezente şi totodată absente în noua serie The End of History: compoziţiile şi personajele picturale ale spaţiilor închise se deschid acum către plein-air, cu ieşirea în câmp – unde pictorul surprinde, o apariție rarisimă, personajul uman aflat, singur, în confruntarea cu spaţiul şi timpul necunoscut. Noile picturi ne oferă un subtil prilej de reflecţie asupra tensiunii noastre existenţiale permanente. Într-o lume atât de sfâşiată azi de teroare şi distrugere, pictorul pare că regăseşte însă umanitatea noastră profundă, resursa noastră de a ne întâlni cu sine, în intersecţia timpului personal şi istoric.

Până de curând mai puţin cunoscut publicului larg bucureştean, dar urmărit cu interes de cunoscătorii de artă şi confirmat printr-o serie de rezultate remarcabile în licitaţii publice, Gheorghe Fikl a avut în ultimii ani o ascensiune de cotă şi interes critic care îl fac să se numere între artiştii contemporani importanţi ai generaţiei de creatori din România post-comunistă. Cu expoziţii personale de pictură şi fotografie la Timişoara (între care cea mai recentă, la Muzeul Naţional de Artă, a contribuit decisiv la candidatura câştigătoare a oraşului pentru Capitală Culturală Europeană), precum şi la Luxembourg sau New York, Fikl are lucrări în colecţii private din ţară şi din străinătate – în SUA, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Andorra, Luxembourg, Germania, Italia ( între care colecţia Prinţului de Wales sau a Fundaţiei Maria Nobrega, şi recent, a Fundaţiei Bonte).  Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi Socolari. Din 2016 este reprezentat de galeria AnnArt.

Expoziția The End of History va fi deschisă pentru public, cu intrare liberă, de luni până sâmbătă, între orele 11 – 19, în perioada 29 martie – 13 mai 2017. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin AnnArt.
Gheorghe Fikl - Ariergarda, 2017, ulei pe panza, 155x202 cmGaleria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii ’20.
Imagine Gheorghe FiklStudii:
1990-1992: Universitatea de Artă si Design din Cluj-Napoca
1994-1998: Facultatea de Arte Plastice, Universitatea de Vest din Timişoara, România;

Expoziţii personale (selecţie):
2016: “El Angel Exterminador”, AnnArt Gallery, Noaptea Albă a Galeriilor, Palatul  Ştirbei, Bucureşti, România
2016:“Baroc | Urban”, Muzeul Naţional de ArtăTimişoara
2015: “Paintings & Photography”, Art Encounters, Casa Artelor,
2014 – 2015: „Baroque Resurrection”, Anaid Art Gallery, București, România;
2012: “Schortgen Gallery”, Luxemburg;
2011: “Pictura”  lansarea albumului de artă „FIKL”, Sala Barocă, Muzeul de Arte Timişoara, România;
2009: „Labyrinth”, Slag Gallery, New York, SUA;
2008: Galeria Calina, Timişoara, România;
2005: „XL 3”, Librăria Cărtureşti, Bucureşti, România;
2005: Galeria Posibilă, Bucureşti, România;
2004: „ART.CLUB”, Timişoara, România;
1997: Heidelberg, Germania

Expoziţii de grup (selecţie):
2013: „Urma”, Socolari, ed. I, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz- Băi, jud. Bistrița Năsăud, România;
2012: „Barrique Art” ediția a doua, Muzeul de Artă din Timișoara, România;
2012: „Baroc”, Art Yourself Gallery, București, România;
2011: „Fur&Skin”, Art Yourself Gallery, București, România;
2011: „În miezul lucrurilor”, Muzeul de Artă din Cluj, România;
2010: „În miezul lucrurilor”, Galeria Calina, Timişoara, România;
2010: Expoziţia Taberei de Creaţie Plastică Rubin-Dubova, Casa Artelor, Timișoara, România;
2010: Expoziție aniversară 1990-2010 „Facultatea de Arte și Design Timișoara la 20 de ani”, Timișoara, România;
2008: „Against all odds”, Slag Gallery, New York, SUA;
2008: Galeria Calina, Timişoara, România;
1999: Institutul Cultural Român, Paris, Franța.