Colaje textile în opera Margaretei Sterian – 120 de ani de la naşterea artistei

afis 19 aprilie

În an aniversar Margareta Sterian, la 120 de ani de la naşterea artistei, Muzeul Naţional Cotroceni organizează expoziţia “Colaje textile în opera Margaretei Sterian”, în colaborare cu Muzeul Județean Buzău.
Vernisajul va avea loc miercuri, 19 aprilie 2017, ora 18.00, în spaţiile medievale.
Prin expoziția aniversară, curatorul Raluca Băloiu aduce în centrul atenției tehnicile noi, precum şi diversele materiale experimentale utilizate de Margareta Sterian în opera textilă, pe parcursul a patru decenii de creație, din anii ‘40 până în anii ’80. Contactul artistei cu diferitele mișcări și grupări artistice asemenea Avangardei istorice, Realismului magic, Existențialismului – a dus către deschiderea orizontului tematic, tehnic, și către o abordare plastică eclectică. Deschiderea în 1969 a expoziției personale de tapiserie de la Galeriile Katia Granoff din Paris marca afilierea la deschiderea culturală internațională căreia Margareta Sterian i se alătura prin expunerea panourilor decorative realizate în tehnica colajului textil.
Elementele florale, simbolurile artei medievale românești (chivotul, ctitorii etc), fragmentele autentice din vestimentația costumului popular românesc, măștile, elementele din arhitectura citadină se regăsesc în lucrările sale de grafică prezente în expunere. Câteva fotografii biografice vin să întregească expunerea alături de lucrările de tapiserie și grafică.
Pentru a putea participa la acest eveniment vizitatorii sunt rugaţi să completeze formularul online al evenimentului aflat pe pagina oficială a Muzeului Naţional Cotroceni – www.muzeulcotroceni.ro sau pe pagina de facebook – www.facebook.com/muzeulcotroceni. Înscrierea la eveniment se face până marţi, 18 aprilie 2017, ora 10.00.
Accesul la acest eveniment va fi permis începând cu ora 17.15 în baza actului de identitate în original.