Expoziție Victor Vasarely la Cisnadioara, Sibiu

Victor Vasarelin Ax 3Conferința de presă va avea loc pe 11 iunie 2017, ora 16:00 la Cisnădioara (jud. Sibiu)

„Artistul care pictează abstract nu este introvertit pentru că dorește să se detașeze de lume, ci pentru că se percepe ca fiind o parte a întregului. Astfel, el încearcă să creeze opere care nu copiază natura, dar care sunt natura în sine” (Victor Vasarely, 1955)

Duminică, 11 iunie 2017, la Cisnădioara, în apropiere de Sibiu vor avea loc două evenimente culturale de excepție: vernisajul expoziției Victor Vasarely și deschiderea oficială a Kunsthaus 7 B în prezența lui Pierre Vasarely, nepotul artistului.

Expoziția Victor Vasarely include 54 de lucrări de grafică pe care artistul le-a donat  Muzeului „Jannus Pannonius” din Pecs. Curatorul acestei expoziții este istoricul de arta Jozsef Sárkány, asistent curator fiind artista Oana Ionel.
Victor Vasarelin Ax 5
Personalitate marcantă a secolului XX, Victor Vasarely s-a născut în Ungaria, la Pecs la data de 9 aprilie 1906. A urmat studii de pictură la nivel academic în Budapesta, fiind interesat de inovație și impactul artei contemporane asupra societății. În 1930, Vasarely pleacă în Franța, lucrând ca artist grafician pentru o agenție de publicitate. Lucrările sale timpurii se caracterizează printr-o semnificativă parte de grafică aplicată. „Zebra” (1938) și covoarele „Zebra” (1939/60) sunt exemple reprezentative și spectaculoase ale primei sale perioade de la Paris.

La finalul anilor `30 și de-a lungul anilor `40, o schimbare considerabilă devine evidentă în opera lui Vasarely. Simțind că a epuizat posibilitățile tehnicilor grafice aplicate, începe să picteze cu pasiune. Interesul pentru arhitectură se manifestă în prima parte a anilor ’50, când artistul începe să execute comenzi de pictură la scară mare. Acestea surprind componentele esențiale ale curentului kinetic, fiind precursori ai „orașului colorat”, teoria aclamată a lui Vasarely.

În aprilie 1955 publică manifestul său, „Mișcarea” (Le mouvement). Victor Vasarely este unul dintre inițiatorii curentului op art (optical art), un deschizător de drumuri ale cărui lucrări abstracte dau spectatorului impresia de mișcare, de imagini ascunse, de tipare care vibrează și de deformări.
Victor Vasarelin Ax 2
Kunsthaus 7 B a apărut la inițiativa colecționarului de artă german Thomas Emmerling și își propune să devină un loc de întâlnire pentru artiștii și operatorii culturali din țările dunărene (și nu numai). Spațiul va găzdui diferite expoziții de artă modernă și contemporană, funcționând totodată ca platformă dedicată rezidențelor internaționale  de artă contemporană.

Thomas Emmerling este un pasionat colecționar de artă a cărui activitate a constat până acum în organizarea de numeroase expoziții în muzee și castele din diferite țări ale Europei: Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Croația etc.

Conferința de presă prilejuită de acest eveniment va avea loc pe 11 iunie, la ora 16:00, cu participarea colecționarului de artă Thomas Emmerling (co-fondator al  proiectului Kunsthaus 7 B), dr. Stefan Cosoroabă (preot în cadrul Bisericii Evanghelice C.A. Cisnădioara și totodată co-fondator al Kunsthaus 7 B), dr. Boldizsar Csornay, director al  Muzeului Vasarely din Pécs,  Pierre Vasarely (nepotul artistului și  președinte al Fundației Vasarely  din Aix-en-Provence), Excelența Sa Ambasadorul Ungariei în România, dl. Botond Zákonyi și dna. Corina Elena Stoica (Banca OTP din București, sponsorul principal al evenimentului).

Expoziția va fi deschisă până la data de 1 septembrie 2017 și va putea fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Adresa Kunsthaus 7 B: Cisnădioara (Michelsberg) în Piața Gozelinus, nr. 49

https://www.facebook.com/kunsthaus7B/Victor Vasarelin Ax 6 Victor Vasarelin Ax 1 Victor Vasarelin Ax 4