Un artist in exil – Peter PUSZTAI

 

Revin cu o postare dedicata graficianului si fotografului Peter Pusztai. Artistul si-a regasit cateva lucrari aflate in colectia mea si mi-a scris pe acest blog. A avut amabilitatea sa ma ajute sa-i conturez si sa-i aduc la zi portretul si biografia pentru cei din tara care l-au cunoscut inainte de emigrarea din 1981 in Elvetia sau pentru cei ca mine care i-au admirat tusa si acuarelele si si-au pus intrebari despre autor.

 

 

***** Peter Pusztai in “camera comorilor”, colectia sa de aparate de fotografiat *****

 

Asadar, fac o exceptie de la regula acestui blog, aceea de a afisa numai lucrari pe care le-am vazut si fotografiat personal si expun aici o mica parte din opera artistului selectata de pe un DVD pe care mi l-a trimis prin posta din Montreal, Canada, unde locuieste si creaza din 1984.

 

 

 

 

 

 

Am observat ca in cronicile din revistele internationale, Peter Pusztai se recomanda ca “maghiar Transilvanean” si ma gandesc ce avantaj iti poate da un bazin de selectie si formare multicultural. Artistul s-a nascut in Covasna, a crescut si s-a format in Romania unde devenise pana la inceputul anilor 1980 unul dintre cei mai prestigiosi ilustratori din carte din tara. Cu tot acest bagaj fabulos – care cu cat este mai voluminos cu atat te ridica mai sus – dl. Pustai si sotia sa, artist grafician de asemenea – au reusit sa plece din lagarul comunist si sa ajunga in Canada unde personalitatile lor au cunoscut probabil meritata expansiune si recunoastere. Imi fac datoria sa-l reclam pe artist in randul fondului artelor plastice romanesti si sa-i recunosc – cu modestele mele instrumente – apartenenta la circuitul artistic universal.

 

 

 

 

Opera artistului pe larg, chiar pe pagina de internet a acestuia: http://www.pgpusztai.com