NICAPETRE

NICAPETRE

sambata, 16 februarie 2008

NICAPETRE (Petrica Balanica, n. 27 ian. 1936, Braila – m. 22 apr. 2008, Toronto, Canada) Sculptor si grafician. Debuteaza la Bucuresti in 1968. “Practica o sculptura figurativa, la inceput sub dubla influenta a lui Paciurea si Mendrea, indreptandu-se apoi spre o esentializare de tip arhitectural apropiata de spiritul artei populare romanesti.” (Octavian Barbosa – Dictionarul artistilor Romani Contemporani). Nicapetre traieste in Canada unde continua sa creeze. Unele opinii il claseaza drept cel mai mare sculptor roman in viata.


Daca am face un salt in timp, inapoi, pe 12 decembrie 1976, as sti sa va spun cate ceva. Nicapetre s-a intalnit cu concitadinul sau brailean, Tudor Octavian, si in timpul unei discutii, a trasat ferm si succint o silueta feminina pe o pagina din revista Contemporanul. O joaca ingalbenita de timp, devenita, fara voie, -ironic, nu? pentru o pagina din Contemporanul – o pagina de istorie…

 

==================================
Am aflat cu tristete ca Nicapetre s-a stins din viata intr-un spital din Canada in dimineata zilei de 22 aprilie 2008. A trait ultimii 8 ani datorita unui transplant de ficat, dar boala l-a rapus la varsta de 72 de ani. Sper ca acum ii vom clasifica, inventaria si aprecia opera la adevarata sa valoare.


==================================
Nota 13 iulie 2009: Datorita unei emisiuni a radioului public despre comunitatile romanesti din lume, am aflat ca Nicapetre a fost nucleul cultural al diasporei romanesti din zona Toronto. Dumitru Puiu Popescu, fondatorul publicatiei “Observatorul” din Canada, a relatat ca romanii de acolo au dat numele lui Nicapetre cenaclului literar si artistic sprijinit de revista si ca, incepand cu acest an, romanii canadieni au instituit un “premiu Nicapetre” acordat unor tineri artisti plastici romani care creaza departe de Romania natala.