Ilie BOCA – Pictorul totemic




*** Pictorul Ilie Boca ***

Despre Ilie Boca am auzit de la o prietena care il cunostea personal, apoi de la mentorul meu si apoi de la alti iubitori de arta. Ii stiam lucrarile din cataloage si imi fusese descris ca “puternic, simfonic si incapatanat”. Incapatanat pentru ca artistul bucovinean a calatorit spre sud numai pana la Bacau si a intemeiat acolo, intr-o descalecare artistica, un nucleu cultural care obliga iubitorii de arta la un pelerinaj moldav.

Tot la Bucuresti l-am intalnit insa pe artist, cu ocazia “Formulei 3”, o serata spirituala gazduita de Observatorul Cultural in Casa Studentilor. Pictorul a adus cu sine si zece lucrari care dau privitorului o idee generala despre stilul sau.

*** Carmen Musat, redactorul sef al Observatorului Cultural si Ilie Boca, la reuniunea din 10 iunie ***

*** Scriitorul Petru Cimpoesu, Ilie Boca si fiica pictorului, Ioana ***

Datorita dlui Cimpoesu am putut vedea si mini documentarul “Portret in carbune aprins” realizat in atelierul bacauan al lui Boca. Cimpoesu este directorul directiei de cultura din Bacau si a putut angaja resurse pentru promovarea prietenului si colegului sau.

Ilie Boca s-a nascut la 21 februarie 1937 in comuna Botosana din judetul Suceava. A fost elevul lui Alexandru Ciucurencu la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. A absolvit in 1967 iar din 1970 deschide o serie lunga de expozitii. Prima are loc la Bacau si apoi la Botosani dar in 1972 expune la Apollo in Bucuresti si apoi, in 1974, la Accademia di Romania de la Roma.