Statuile Bucurestiului – Unele pleaca, altele vin
Am tras “de la sold” cum se spune atunci cand tragi o rafala fara o a lua tinta prea precis, cateva fotografii din centrul Bucurestiului. Celebrele statui de la Universitate au disparut pentru a face loc lucrarilor la o parcare subterana. Edilii au promis ca statuile vor fi reamplasate la locurilor lor consacrate dupa terminarea lucrarilor.
Si al doilea caz este cel al statuii lui Carol I din Piata Revolutiei. Pentru aducere aminte, redau aici un articol din 30 aprilie 2008 aparut pe Hotnews cu o fotografie care ne arata monumentul dupa ce va fi amplasat.
“Adevaratul Carol e sub pamant (Hotnews.ro)
Spatiul unde se inalta in prezent obeliscul (monumentul Revolutiei realizat de Alexandru Ghildus n.n.) gazduia statuia ecvestra a lui Carol I, semnata de sculptorul croat Ivan Mestrovic, si distrusa de comunisti in 1948.
“Refacerea acestei statui este singurul proiect demn de luat in calcul pentru Piata Revolutiei” spunea acum patru ani criticul de arta Mihai Oroveanu, unul dintre principalii contestatari ai obeliscului lui Ghildus.
La fel au gandit in 2005 si Primaria Bucuresti si Ministerul Culturii. Dupa ce timp de aproape un an Ministerul Culturii a cautat cu detectoare de metale statuia pierduta a lui Carol I si a incercat sa cumpere drepturile de autor pentru macheta originala, realizata de Ivan Mestrovic, autoritatile au hotarat sa gaseasca un autor si un amplasament pentru monumentul care sa-l infatiseze pe rege.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, lucrurile erau ca si stabilite: statuia ecvestra a lui Carol I va fi realizata de sculptorul Florin Codre si amplasata in Piata Victoriei din Bucuresti. Monumentul va avea o inaltime de circa 18 metri si va putea fi vazut din toate strazile care intersecteaza Piata.
Problema e ca, acum cateva zile, statuia a aparut in Piata Revolutiei, si nu in Piata Victoriei.
Ecvestra e amplasata ilegal
“Ministerul a aprobat un proiect pentru statuia ecvestra al lui Carol 1, dar am discutat pentru amplasamentul Piata Victoriei”, a declarat pentru HotNews.ro Tudorel Urianu, consilier pe probleme de imagine al ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.
“Amplasamentul din Piata Revolutiei nu are nici un fel de aviz legal din partea Ministerului Culturii si nici nu au existat discutii cu Primaria pentru acest amplasament”, a mai spus Urianu, care a pus intamplarea pe seama campaniei electorale, fara sa explice cine si ce are de castigat.
El a adaugat ca, deocamdata, Ministerul nu are o pozitie clara fata de gestul Primariei, care a amplasat constructia in fata Bibliotecii Centrale Universitare.
Potrivit agentiei de stiri Mediafax, Primaria si Ministerul Culturii vor plati pentru drepturile de autor si macheta statuiei lui Carol l 6 milioane de lei. Deocamdata nu se stie exact cum se vor imparti costurile intre cei doi parteneri care au dorit o statuie a lui Carol l. Am incercat sa obtinem cateva detalii despre monumentul care a aparut peste noapte in Piata Revolutiei, de la reprezentantii Primariei Capitalei, dar nimeni nu a raspuns, timp de aproape zece ore, la telefoanele Biroului de Presa de la aceasta institutie.
Sa ne aducem aminte:
* In 2004, pe ultima parte din mandatul lui Razvan Theodorescu la Ministerul Culturii, s-a organizat un concurs pentru crearea monumentului dedicat victimelor revolutiei, in cadrul caruia s-au inscris 15 proiecte. Pe 16 martie a fost desemnata castigatoare lucrarea lui Alexandru Ghildus. Pe 2 august 2004 s-a incheiat si contractul de 56 de miliarde, iar pe 15 decembrie, fostul presedinte Ion Iliescu si actualul presedinte Traian Basescu puneau piatra de temelie a viitorului monument. Dar s-a spus de multe ori ca nu juriul a ales proiectul lui Alexandru Ghildus, ci insusi ex-presedintele Ion Iliescu.
* Nici cu amplasamentul monumentului nu a fost simplu. Ion Iliescu dorea monumentul in Piata Revolutiei, desi mai multi arhitecti, urbanisti si critici de arta au contestat respectivul amplasament. Comisiile de Urbanism ale Primariei Capitalei si Sectorului 1 au respins clar ideea ridicarii monumentului in Piata Palatului, din cauza ca amplasamentul s-ar fi ales fara un plan urbanistic pus la punct.”
Intre timp, litigiile s-au stins, aprobarile au fost obtinute, iar Carol de va inalta in sa. Deocamdata abia s-a turnat soclul in beton. Fotografiile sunt de azi dimineata.
Vreau sa transfrom aceste articole intr-o avanpremiera la rubrica “Implica-te!” care va functiona pe portalul Artindex.ro in curand. M-as bucura foarte tare daca am crea impreuna o baza de date nationala a tuturor statuilor aflate in spatiu public, documentate fotografic si cu povestea aferenta. Poate, cine stie, pasionati de fotografie au poze vechi care arata stadiile de constructie ale unor monumente care ne par acum de-o vesnicie parte din peisaj. Mi se pare o responsabilitate pe care o avem cu totii fata de “cetatea” in care vietuim. Va astept cu informatii pe artindex.ro@gmail.com