European Art Gallery – (Re)Lansarea

Mihai Constantin     Romanian Art Gallery

 

 

*** European Art Gallery, bdul Regina Maria nr. 18 ***

 

 

*** Dl. Radu Boroianu, gazda serii, in atentia presei prezente la eveniment ***

 

Dl. Radu Boroianu s-a orientat, dupa incheierea carierei sale politice care a insemnat un mandat de senator pe listele PNL si un ambasadoriat in Elvetia, spre pasiunea pe care a cultivat-o toata viata: arta.

 

Numele sau a fost amestecat in mai multe investigatii de presa care aveau de-a face cu afacerea discutabila a retehnologizarii hidrocentralei Portile de Fier. Totul a fost insa uitat, iar dl Boroianu a (re)intrat in spatiul public in 2008, ca presedinte al nou infiinatei case de licitatie Artmark.

 

Filiera liberala este evidenta aici, dl. Boroianu fiind nasul de cununie al fostului premier Calin Popescu Tariceanu, prezent impreuna cu sotia Ioana la eveniment –  iar Artmark plutind de la infiintare in umbra tacuta a dlui Dinu Patriciu.

 

Enumar toate aceste informatii cu titlu pur informativ, pentru o mai buna contextualizare. La urma urmei, manipularea lucrarilor de arta nu a fost niciodata un fenomen de masa, asa cum nici consumul de frumos sau investitia in artele plastice nu a depasit vreodata profunzimile unei pojghite privilegiate ale unei societati, indiferent de timpul istoric sau de tara pe care ati dori s-o avem in vedere.

 

Dupa doi ani de patronaj simbolic al Artmark – avand in vedere ca dl. Boroianu nu era actionar al afacerii – fostul ambasador a inceput un alt proiect in domeniu. A intrat in parteneriat cu bunul sau prieten Mihai Covaci, care avea infiintata de mai multa vreme European Art Gallery intr-o cladire pe care o are in proprietate pe Bdul Regina Maria nr.18, la doi pasi de Piata Unirii si in umbra dealului Mitropoliei.

 

 

 

 

*** O lucrare spre vanzare din colectia EA ***

 

Intrarea dlui Boroianu in afacere a insemnat o revigorare de care ambele parti aveau nevoie, chiar daca fostul diplomat declara – in gluma sper – ca si dumnealui si dl Covaci “si-au spart pusculitele pentru aceasta investitie iar daca ar sti cat au cheltuit, sotiile i-ar da afara. La baza, European Art Gallery are obiecte cumparate de cei doi din nenumaratele targuri franceze, care, odata restaurate, sunt oferite spre vanzare obrazurilor fine de la noi. In plus, EA are in dotare aparatura moderna de expertiza a tablourilor, aparatura pe care o avea numai Muzeul National al Romaniei. Din cate stiu acesta este primul laborator privat de acest tip din Romania. Iata mai jos imagini ale acestui laborator. O expertiza dureaza cel putin 5 ore si poate implica si un transport intr-o clinica Sanador pentru o radiografie… Toate aceste date au nevoie insa de cunostintele unui specialist. Expertul autorizat al casei este dl. Ion Sfrijan.

 

 

 

 

 

EA s-a lansat in aceasta seara cu o expozitie a pictorului clujean, emigrat demult la Paris, Nicolae Maniu. O asociere fasta, bazata de o veche amicitie si in concordanta cu ambitiile EA: aceea de a (re)introduce publicului roman lucrarile unor artisti emigrati care au reusit pe piete de arta mult mai dinamice si mai concurentiale decat cele din tara. Dl. Maniu a sosit la Bucuresti si cu preturile pe care le practica in Hexagon: panzele sale superrealiste, hiper-realiste, tompe l’oeil sau cum vreti sa le incadrati, variaza intre 4 si 40 de mii de euro. Artistul se declara optimist in legatura cu eventuale vanzari.

 

 

*** Pictorul Nicolae Maniu cu subsemnatul ***

 

Mai adaug numai ca, pe langa galeria reala de la adresa sus amintita, pe www.eagallery.ro va actiona in paralel o galerie virtuala care doreste sa promoveze artisti contemporani care creaza in tara.

 

 

Evenimentul de lansare s-a bucurat de o prezenta numeroasa, un fel de who’s who in lumea artei si in cea politica de la noi. Semn ca atentia acordata artei plastice este intotdeauna prea putina iar o noua investitie intotdeauna binevenita. Succes!

 

 

 

 

Va ofer acum o selectie aleatorie dintre cele 30 de lucrari pe care Nicoale Maniu le-a adus la Bucuresti. Dupa cum declara artistul, accepta foarte rar sa aiba expozitii personale pentru ca ii tin blocate panzele realizate pe un an de zile. A facut o exceptie pentru publicul bucurestean in toamna lui 2010 si ne prezinta panze “de dimensiuni ceva mai reduse decat cele cu care este obisnuit”, realizate in mare parte special pentru aceasta expozitie incepand cu primavara acestui an.

 

 

 

*** Absorbtia albastrului, u/p, 55×38 cm, 5.000 euro ***

 

 

*** Din pamant ne tragem, u/p, 55×38 cm, 5.000 euro ***

 

 

*** Intre natura si natura moarta, u/p, 81×100 cm, 15.000 euro ***

 

 

*** Jocul, u/p, 54×65 cm, 4.000 euro ***

 

 

*** Targul, u/p, 60×73 cm, 4.000 euro ***

 

 

*** Trompe l’oeil inselat, u/p, 65×81 cm, 11.000 euro