Figure In, Figure Out

FIGURE IN. FIGURE OUT. Un index proaspat de artisti figurativi din “al doilea val”. Prima editie.

15 februarie – 14 martie 2011

LC Foundation – Centru de Arta Contemporana

Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, Bucuresti


Artisti: George Anghelescu, Traian Boldea, Irina Broboana, Codruta Cernea, Mihail Cosuletu, Amalia Dulhan, Paul Hitter, Adriana Horga, Ioana Joa, Florin Pantilimon, Adrian Popescu, Adrian Preda, Lea Rasovszky, Bogdan Rata, Cristian Raduta, Radu Rodideal, Sevan Szekely, Stefan Ungureanu, Ioana Ursa, Simona Vilau, ZANGA, Mihai Zgondoiu.

Dupa o idee de: Adrian Preda, George Anghelescu, Stefan Ungureanu si Simona Vilau

Curator: Simona Vilau


“Figure In, Figure Out” este un proiect amplu, care la prima sa editie prezinta 22 de artisti tineri, reprezentativi pentru ceea ce s-a considerat a fi un “al doilea val figurativ” romanesc.

Daca fluxul picturii figurative romanesti din perioada postcomunista a atins un maximum la debutul anilor 2000 si a creat “un prim val”, cel “de-al doilea val” (asa cum ne-am permis sa-l denumim) este reprezentat de artisti care s-au afirmat dupa aceasta perioada sau, mai precis, in intervalul 2005-2010.

Pentru a elimina orice forma de constrangere sau inregimentare fortata, excludem in mod voluntar ideea de “generatie” sau “scoala”, aducand in discutie un “monolit” conceptual format spontan.

Cele douazeci si doua de nume nu reprezinta o suma, un maximum sau o limita, ele sunt un numar simbolic, conditionat spatio-temporal, ce creeaza un esantion reprezentativ in ceea ce priveste cel de “al doilea val figurativ”.

Artistii prezenti in acest proiect au dat curs invitatiei organizatorilor – Adrian Preda, George Anghelescu, Stefan Ungureanu si Simona Vilau, invitatie lansata in luna aprilie a anului 2010.

Evenimentul are o tema ce si-a propus sa insinueze coeziunea si cooperarea intre artisti, atat in cadrul realizarii proiectului, cat si in cadrul metodelor de redare a realitatilor subiective. Iar cea curenta propune The First Artwork From The Rest Of Our Lives / Prima Lucrare De Arta Din Restul Vietii Noastre.

S-a optat pentru acest subtitlu-cliseu in speranta ca va impulsiona artistii sa investeasca un maximum de creativitate, calitate si inovatie in lucrarile prezentate, dar si pentru a pastra caracterul tematic original al lucrarilor fiecarui participant.

“Daca maine toate lucrarile tale ar arde intr-un incendiu, cu exceptia uneia, care ai vrea sa fie aceasta ultima lucrare?”, aceasta a fost intrebarea care a general motivatia, intrebare pe care organizatorii au lansat-o artistilor in cadrul invitatiilor “Figure In, Figure Out”.

Provocarea a fost ca fiecare artist sa faca o singura lucrare (sau o singura serie) in care, cu un maxim de efort si creativitate, sa prezinte tot ce are mai reprezentativ in momentul respectiv, intregul sau univers prins intr-un singur “cadru”/”succesiune de cadre”.

“Figure In, Figure Out” este un proiect conceput la debutul anului 2010 de catre artistii Adrian Preda, George Anghelescu, Stefan Ungureanu si Simona Vilau si va avea frecventa anuala, iar in editiile viitoare isi propune sa invite si artisti straini.

(Text de Simona Vilau, curator)

LC Foundation – Centru de Arta Contemporana este o noua platforma culturala creata in urma unei initiative private din anul 2010.

Obiectivele noastre, in cadrul programului de evenimente si expozitii de arta contemporana se bazeaza pe strategii de promovare si sustinere a artistilor tineri, locali si internationali, prin evenimente de calitate, precum si facilitarea schimburilor culturale inter-institutionale si inter-disciplinare, organizarea de conferinte, dezbateri, mese rotunde, lansari de publicatii si “produse” culturale etc.

Proiectele expozitionale vor avea frecventa lunara, cu exceptia lunilor iulie si august, cand Centrul de Arta Contemporana va gazdui primele doua serii de rezidente de creatie, a caror tema va fi lansata in scurt timp.


Program eveniment:

Marti, 15 februarie 2011

ora 16:30 – Conferin?a de presa

ora 18:30 – Deschidere oficiala eveniment si inaugurarea spatiului LC Foundation – Centru de Arta Contemporana.

Marti, 1 martie 2011

ora 18:30 – Lansare publicatie “Figure In. Figure Out” si discutii libere cu artistii si organizatorii.


Program de vizitare: luni – duminica 13:00 – 19:00