Casa Poporului si Catedrala Neamului

 

 

 

Nu stiu ce are de-a face Catedrala Mantuirii Neamului cu arta, cel putin in aceasta faza in care cuvantul il au excavatoarele si fierul-beton. Va avea insa fara doar si poate atunci cand ambitia inaltatoare – la propriu cel putin – a BOR si a Patriarhului Daniel va pune in miscare lumea artistica pentru a impodobi impresionanta constructie. Catedrala, conform dorintelor Patriarhiei ar trebui “tarnosita” in 2015. Deocamdata, din sky bar-ul Muzeului National de Arta Contemporana, iata locul unde urmeaza a se ridica edificiul:

 

 

 

 

 

Si iata imaginile din satelit ale locului. Fotografii istorice pentru ca vor suferi modificari consistente. Spre durerea parlamentarilor sprintari, la propriu, terenurile lor de tenis vor fi stramutate. In a doua fotografie se vad si ruinele fostului stadion Republica, sacrificat pentru a face loc Casei Poporului, in anii ’80.

 

 

 

Acesta este si proiectul arhitectural castigator. 120 de metri lungime, tot atatia in inaltime si 70 de metri latime. Capacitate, 5000 de oameni. Cost estimat (din cate imi amintesc), aproximativ 100 de milioane de euro. Firma constructoare este una din Bacau. Sau in cuvintele brosurii publicate de BOR: “Catedrala Mantuirii Neamului nu va fi nici mica, nici mare, nici ieftina, nici scumpa, ci, speram, un simbol al sufletului romanesc in rugaciune inaltatoare la cer!”

 

 

 

 

 

Un proiect al unei Catedrale a Neamului dateaza de pe vremea primului Patriarh, Miron Cristea. De fapt se dorea o impunatoare catedrala patriarhala pentru tanara biserica romana, ridicata la rang de Patriarhie abia in 1925. Dupa ce am iesit din paranteza gri a anilor regimului comunist, imi amintesc cu cata tenacitate (demna parca de o cauza mai buna) a urmarit BOR acest proiect. In mai 1999, cand Papa Ioan Paul al II-lea a venit la Bucuresti, s-a pus o cruce si o piatra de temelie la o viitoare catedrala chiar in parcul din Piata Unirii. Slava Domnului, acea varianta a cazut. A fost sa fie proiectul unui un alt patriarh si a unui alt loc din Bucuresti. Si iata ca – intr-o fina si poate exorcizanta ironie istorica – infama Casa a Poporului, construita de delirul totalitar al lui Ceausescu, va suporta vecinatatea (intru eternitate?) unei alte mega-constructii menite sa ne mantuiasca…