Gheorghe GHIACIU – Joaca plastica a unui arhitect

 

 

Nu stiu prea multe despre autorul acestor colaje. A fost membru al Ordinului Arhitectilor. Nu stiu ce cladiri sau tip de imobile a proiectat. Nu stiu nimic. Decat ceea ce va arat si voua aici. Cateva lucrari rezultate din freamatul de a face al unui om cu evidenta afinitate plastica. Mie mi se par puternice si perene. Un accident probabil, un hobby, o evadare, care iata, ironic si ciudat, a ajuns sa defineasca o persoana care probabil a facut de fapt altceva in viata si nu cred ca se recomanda drept artist. Desi poate era. Nu stiu, dupa cum spuneam…

 

 

 

 

 

 

 

Pana sa-mi parvina date biografice suplimenatre despre autor, i-am google-lit numele. Am gasit rezultate despre un alt arhitect A. Ghiaciu. Cum numele nu este tocmai “Ionescu” este posibil sa fie vorba despre aceasi familie. Dar nu stiu nimic sigur. Uitati-va la poze si gata.

 

 

…Revin cu mai multe precizari parvenite prin intermediul vaduvei arhitectului. Redau sec transcrierea scrisorii biografice pe care aceasta a scris-o:

 

 

   “Arhitect  Ghiaciu D.Arghir Gheorghe (1926-1995)

 

Biografie

 

 Se naste in 1926 la Bucuresti , avannd ca parinti un tata architect,mama sa fiind casnica. Incepand cu 1944 urmeaza cursurile Institutului de Arhitectura “Ion Mincu“ din Bucuresti. La ceva vreme dupa absolvire devine membru al Uniunii Arhitectilor.

 

 

Este incadrat incepand cu 1953 la Institutul de proiectari al Ministerului Transporturilor, apoi la IPROMIN (1956), Centrocoop(1957), la ICM 1 (intre 1960 si 1986). De aici iese la pensie in 1986.

Activitati si realizari : in cadrul Centrocoop proiecteaza si executa o vila pentru salariati la Carmen Silva. Renoveaza doua vile la Snagov si Sinaia.

 

In cadrul ICM 1, ia parte ion colectiv la diverse lucrari noi ca : Spitalul 10, Spitalul Universitar,Spitalul de urgenta Floreasca, Hotel Bucuresti, Circul de stat, Romexpo sau diverse cvartale de blocuri : Titan,Luica, Tineretului etc.

Participa la diverse concursuri de arhitectura precum: concurs pentru Teatrul National, concurs pentru piata Balcescu(cu sistematizarea aferenta), in 1958.

 

 

Este preocupat si de fotografia artistica si in ultimul rand de arta plastica. Astfel activeaza din 1964 la Asociatia artistilor fotografi din Romania(AAF). In 1965 participa la un salon international cu o lucrare, iar ,iar in 1968 si 1971 deschide doua expozitii personale in Bucuresti la sediul AAP. (mentionate si in revista Fotografia, nr.6). Este apoi numit membru AFIAP ( o asociatie internationala a artistilor fotografi), si participa la saloane nationale si internationale si ca reprezentant al ei, precum la Budapesta(1975), Berlin, Cracovia, in Grecia, la Bienala internationala de la Sao Paolo(1983), la salonul din Neptun(1969)- premiu. La concursul “Romania pitoreasca“ din 1971 obtine mentiune.

Ii sunt publicate periodic lucrari si articole in revista “Fotografia“(vezi nr.187 din 1974 unde are 4 pagini cu reproduceri si aprecieri),nr.178 din 1987(coperta si 4 reproduceri) nr. 182,183, 185 , 186 din 1988 si nr. 187, 188 din 1989.

In cadrul ICM 1, initiaza un cerc  foto unde antreneaza salariatii sub indrumarea sa.”