100 de ani cu Emil CIORAN
“La multi ani, Emil Cioran, oriunde te-ai afla acum! Centenarul tau a avut un preambul demn de un alt scriitor, care murea pe cand tu aveai numai un an. Caragiale il chema. In preziua aniversarii tale, la Paris, o mare parte din documentele si manuscrisele pe care le-ai lasat in grija fratelui tau, au fost scoase la vanzare. Daca te consoleaza cu ceva, ai luat fata unor nume mari din literatura universala si casa de licitatii “Binoche et Guiqello” te-a pus pe coperta catalogului. Desi ai dorit – conform mai multor surse – sa donezi documentele Bibliotecii Astra din Sibiu, fratele tau nu a mai apucat sa-si respecte promisiunea. Hartiile pe care le-ai dispretuit poate – dar nu atat de mult incat sa nu le pastrezi intacte zeci de ani – au fost cumparate vrac pentru 405 mii de euro. O groaza de bani. Ministerul Culturii nu a avut nici o tentativa de a recupera ceva din hartiile astea care sunt clamate in patrimoniul cultural al Romaniei. Televiziunea Romana a facut un gest-surpriza si s-a inscris la licitatie. La fel a facut si Bibioteca Centrala Universitara. Au cumparat la bucata mai multe acte si manuscrise dar la final a castigat, cu o lovitura de teatru, un misterios cumparator care le-a ofertat la pachet. Cu taxe cu tot a platit mai mult de jumatate de milion de euro ca sa aiba ceea ce odata ai atins tu, ce ai asternut pe hartie. Licitatia asta a stranit o furtuna mediatica despre ce si cum ar trebui sa ne recuperam si sa ne protejam identitatea culturala. Mai ales cea validata de occident prin exiluri alese sau impuse, placute sau dureroase ale creatorilor ca tine. Dupa toate aceste dezbateri – sterile pana la urma atata vreme cat impotenta financiara este scuza suprema – a rasarit informatia ca misteriosul cumparator este un roman care vrea sa doneze tot statului. Un tanar domn de afaceri care se declara un admirator al operei tale si care s-a simtit si capabil si dispus sa dea o lovitura de imagine pentru sine si noua o lectie de patriotism. Una peste cealalta, povestea asta a scos aniversarea centenarului nasterii tale din nisa sferei culturale si a transformat-o intr-o stire senzationala. Tot raul spre bine, asa au (re)auzit multi romani despre tine si poate vor si deschide o carte pe care ai scris-o. Eu stiu ca am s-o fac.
Semneaza cu nostalgie o persoana care a baut in studentie din acidul scrierilor tale. Si a supravietuit.
Mihai Constantin”
George Brailoiu (foto Business Magazin), avocatul de 42 de ani, fondator al KDF Energy care face brokeraj cu drepturi de poluare industriala. Unii zic ca de fapt vinde aer. O afacere care a sarit anul trecut la o cifra de afaceri de 100 milioane euro. Dl. Brailoiu afirma ca va dona toate documentele statului roman. Acum sa vad daca statul este macar capabil sa conserve si sa ofere in acelasi timp acces romanilor la ceea ce striga in gura mare ca ne apartine moral: manuscrisele lui Cioran.
Iata calupul de stiri din Telejurnalul din 7 aprilie, TVR1:
Aici vedeti Tema Zilei in care Gabriel Liiceanu isi varsa naduful fata de faptul ca documentele Cioran au ajuns din nou la Paris, desi autorul lor le dorea pe veci in Romania:
O parte din actele vandute ieri la Paris: pasaportul lui Cioran, diploma de bacalaureat si de licenta, legitimatiile de student in Germania, cea de acces in bibioteca la Paris, manuscrise. Plus, in facsimil, pagini din catalogul licitatiei. Cele mai valoroase sunt fara indoiala manuscrisele operelor scrise in limba romana.
Spre surpriza mea, Cioran nu a fost singurul roman “scos la vanzare”. Au fost ofertate si doua documente apartinand lui Eugen Ionescu si poetului Gherasim Luca (un teoritician al suprarealismului care a semnat fantezist si Salman Locker, Zolman Locker, Costea Sar sau Petre Malcoci):
Acum, dupa fierbinteala provocata de licitatia aceasta, dupa satisfactia vanzatorului pentru afacerea facuta si cea a cumparatorului pentru gestul absolut laudabil, sa nu uitam ca aniversarea lui Cioran inca va sa vina. Institutul Francez din Bucuresti s-a asociat cu artistul plastic Dan Perjovschi si impreuna vor promova vorbele lui Cioran in Capitala. Iar voi, oriunde v-ati afla, deschideti si cititi cateva randuri scrise de Cioran. Numai asa il sarbatorim cu adevarat.