Din nou despre indexul de arta al pietei romanesti
Spuneam ca acest Index este un instrument cumva inaintea timpului sau pentru piata romaneasca. Imi aduce in minte imaginea unui orasel fara asfalt si canalizare dar cu televiziune prin satelit. Piata de arta este inca foarte mica la noi, jucaria poate a aproximativ o mie de oameni care au si suficienta dare de mana si destula minte ca sa inteleaga ca investitia in arta este o gaselnitza care le aduce avantaje pe mai multe planuri.
Redau aici textul explicativ scris chiar de catre organizatori:
Ajuns la cea de-a doua ediÅ£ie, Indexul PieÅ£ei RomâneÅti de ArtÄ vine în întâmpinarea investitorului interesat de diversificarea portofoliului de investiÅ£ii alternative. PiaÅ£a de artÄ româneascÄ, aflatÄ încÄ într-un stadiu incipient de dezvoltare, dar martora a unui proces accelerat de emancipare, constituie o opÅ£iune atractivÄ, ce devine fiabilÄ odatÄ cu instituÅ£ionalizarea instrumentelor inerente unei pieÅ£e funcÅ£ionale.
Indexul PieÅ£ei RomâneÅti de ArtÄ include:
* Monitorizarea Åi procesarea tuturor vânzÄrilor publice (prin licitaÅ£ie de artÄ) din România în ultimii 16 ani (1995 – 2010)
* Peste 1.000 artiÅti români, de patrimoniu ori contemporani
* Tehnici procesate: desen, tehnici picturale, alte tehnici de culoare, gravurÄ, sculpturÄ, fotografie, afiÅ, tapiserie
* Concluzii: randamentul anual mediu al pieÅ£ei româneÅti de artÄ în ultimii 16 ani a fost de 36%, aÅadar mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaÅi perioade, al investiÅ£iei în aur, terenuri ori valori mobiliare româneÅti. Randamentul mediu în 2010 (faÅ£Ä de 2009) este de 40%