Un muzeu in drum spre America
Am dat o fuga pana la New York saptamana trecuta, pentru a filma cateva materiale in vederea comemorarii a 10 ani de la atacurile asupra World Trade Center. In plan personal a fost o excelenta ocazie sa revad prieteni, insufletiti si nu numai. Din a doua categorie enumar Metropolitan Museum of Art. Am sa-i prezit in extenso sectiunea de arta moderna intr-un alt articol. Si intr-o serie si mai mare am sa va arat Brooklyn Art Museum pe care l-am vizitat pentru prima data. Pana atunci va povestesc ce mi-a iesit in cale in timpul escalei pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Si acolo am regasit un prieten, pe Bill Bryson cu noua sa carte At Home (exceptionala!!!) dar am fost mirat sa vad o sala impecabil amenajata a Muzeului Rijks. Ideea e foarte buna avand in vedere cati oameni tranziteaza aeroportul international din capitala olandeza. Iar sansa de a vedea lucrari superbe tocmai acolo o datoram poate si faptului ca muzeul se afla in ample lucrari de restaurare si doreste sa nu fie uitat de vizitatori, cand se va redeschide in 2013.
Si am mai suras la gandul ca ma aflam in Amsterdam si vedeam lucrari de secol 17, cand imperiul olandez se afla la apogeu iar dincolo de Atlantic se afla extremitatea vestica a coloniilor sale. Era un fort cladit in varful sudic al insulei Manhattan, adica exact unde urma sa merg eu si unde, pana in 11 septembrie 2001 se ridicau turnurile gemene ale World Trade Center. Iar orasul, cunoscut azi ca New York :), se numea New Amsterdam… Locul pastreaza si astazi in downtown structura stradala mai putin riguroasa a oraselor europene, in vreme ce sistematizarea britanica de mai tarziu avea sa introduca – de la Canal Street spre nord – reteaua de intersectii la 90 de grade pentru care America este atat de faimoasa. New Yorkul este de un dinamism ametitor, il regasesc mereu mai inalt si intotdeauna plin de oameni tineri. Un oras fara batrani. Iar in locul turnurilor prabusite se inalta acum, chiar acum, altele, mai mandre si mai inalte, ca in poveste.
*** New Amsterdam conform unei harti din secolul 17 ***
*** Turnurile prabusite in 2001 ***
*** Dupa ani de zile de curatare a locului cu o grija de investigator criminalist, reconstructia a inceput in forta. Pe amplasamentul WTC se vor ridica 4 turnuri cu arhitectura diferita si un impresionant parc memorial dedicat celor 2700 de victime ale atacurilor. Amprentele tururilor initiale au fost lasate descoperite si transformate in doua fantani imense ***
*** Acesta va fi One World Tower, cea mai inalta dintre cele patru noi cladiri. Constructia a depasit deja etajul 40. Se lucreaza – la propriu – non stop. Fotografiile sunt facute de la fereastra hotelului la care am stat si zgomotul era infernal si coplesitor ***
Pana sa “decolez” spre Statele Unite, am sa va prezint separat doua lucrari absolut superbe tot din acest avanpost muzeal din Amsterdam.