Interviu cu Radu VARIA

 

 

“Brancusi este cel care a inchis ‘ciclul grec’ al sculpturii, care e culminat in secolul lui Pericles, in Renastere si apoi cu Rodin, ciclu in care omul e masura tuturor lucrurilor. El a redescoperit limbajul formelor primare pe care se intemeiaza arta Egiptlui Antic si in care totul e masura totului, adica Dumnezeu” Radu Varia

 

 

L-am cunoscut pe Radu Varia mai intai din istorisirile lui Tudor Octavian, apoi din diverse interviuri publicate in presa, apoi din monografia sa despre Brancusi. In decembrie 2011 am avut ocazia sa-l filmez pentru seria de Interviuri neconventionale difuzata de TVR sambata dupa Telejurnal. Inainte insa de intalnirea dedicata filmarii, a tinut sa ne intalnim la o cafea. Ne-am intins la povesti mai bine de trei ore. Am intrerupt eu intrevederea pentru ca trebuia sa ajung la serviciu. Nu a fost tocmai un dialog ci a fost ca si cum as fi stat la gura unui semineu. Am mai spus si eu cate ceva, asa cum scormonesti in jar cu vatraiul ca sa nu-si piarda forta. Omul asta este un sac fara fund de povesti, invaluite in contextualizari culturale si istorice fine si intr-o dantelarie a exprimarii, un fel de pedanterie a limbajului. Este insa direct si taios in idei si de un umor debordant.

L-am revazut intamplator in primele zile ale lui ianuarie in libraria Carturesti. Atunci am stabilit sa postez interviul nostru si aici si mi-a scris succinta caracterizare a operei lui Brancusi cu care am deschis articolul. Iat-o in facsimil si iata apoi si interviul. O intalnire memorabila.