Popovici Gheorghe

Anul Nasterii: 1859

Anul Decesului: 1933

Gheorghe Popovici

(n. 5 octombrie 1859, Iași – d. 24 februarie 1933, Iași)

A fost un pictor și desenator român, reprezentant al academismului.
Copilăria și-a petrecut-o în orașul natal, pe strada Hotin.

Studii:

Studiile medii le-a terminat la Școala “Trei Ierarhi”. A urmat apoi cursurile Gimnaziului “Alexandru cel Bun” și ale Școlii de Arte Frumoase din Iași, absolvind în 1883. Datorită talentului său, a obținut din partea statului o bursă pentru a se pregăti la Roma și Paris (unde l-a avut ca profesor pe Léon Bonnat), și a studiat serios pictura, însușindu-și, în același timp, și o cultură artistică solidă, pe lângă tehnicile artistice și studiul culorilor.

După ce s-a întors în țară, a fost numit profesor la Catedra de pictură și compoziție de la Școala de Arte Frumoase din Iași. Între 1911 și 1929, Gheorghe Popovici a fost directorul acestei instituții de învățământ.

În cei 30 de ani de profesorat, de la 1899 la 1929, a avut ca elevi viitori pictori ca Nicolae Tonitza, Max W. Arnold, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Aurel Băeșu, Nutzi Acontz, Adam Bălțatu ș.a.

O vreme a fost și director al Pinacotecii ieșene, care cu timpul a devenit Muzeu de Artă. La sfârsitul Primului Război Mondial, când România a «trimis» Tezaurul României la Moscova, Gheorghe Popovici a ascuns lucrările celebre din Pinacoteca ieșeana. Când delegatul Gării Iași s-a prezentat la muzeu, să ridice exponatele, Gheorghe Popovici nu era prezent, astfel că trenul a plecat spre Moscova fără operele de artă de la Iași.

Opera:

Privită în ansamblul ei, opera artistică a lui Gheorghe Popovici este unitară și armonioasă. El a preferat pictura în ulei pe suprafețe întinse, compozițiile de mari dimensiuni>
A expus foarte puțin, lucrările lui aflându-se în muzeele din țară, în special la Iași.
Execuția lui Horia (realizat între 1898 și 1900), înfățișează momentul în care se pregătea tragerea pe roată a celui care s-a răsculat împotriva nedreptei orânduiri feudale.
În 1926, Gheorghe Popovici a realizat picturile murale la Palatul Mitropolitan din Iași. Ies în evidență două mari compoziții în ulei: Sinodul de la Niceea și Sinodul de la Iași.
Arcașii lui Ștefan cel Mare,
După răscoale,
Urgia războiului,
Invalidul,
Sătui și flămânzi,
Cor de copii.
Doi călugari,
Față bisericească,
Cu ajunul,
Ghicitoarea,
Autoportret (1882),
Autoportret (1928),
Portretul doctorului Panait Zosin,
Portretul soției artistului,
Moș Vasile,
Cap de copil,
Dumitrițe,
Prune brumării,
Vedere din parcul de la Cucuteni,
Vedere de pe podul de peste Moldova,
Iarna,
Țărancă la izvor,
Țigancă.

Sfârșitul:

Pictorul Gheorghe Popovici a încetat din viață la 24 februarie 1933, în Iași și a fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Popovici_%28pictor%29