Ciobanu Cristina

Cristina Ciobanu – amprente şi eresuri

Definită ca o prezenţă remarcabilă în spaţiul cultural băcăuan, naţional şi internaţional, Cristina Ciobanu face prin pictura ei o permanentă demonstraţie de creativitate şi de dăruire în planul valorilor simbolice. Apetitul creator nu se rezumă  doar la o impecabilă demonstraţie de virtuozitate plastică, ci ţinteşte la dialoguri de substanţă în planul unui mesaj de coeziune în plan estetic

Pictoriţa are o revelatoare predispoziţie pentru libertatea imaginativă şi sugestivă, coerenţă şi surpriză plastică. Cultura imaginii, exersată în timp, asigură complementarităţi estetice, asocieri simbolice cu impact sugestiv, deseori memorabil.

În fapt, trebuie spus, că structura sa artistică, fie că se exprimă prin incitante dipticuri sau polipticuri, surprinzătoare şi incitante prin surpriza formelor şi arhitecturilor ce urmează traseele unor pulsiuni creative stenice şi originale. Suprafeţele, întotdeauna generoase prin elegantele volute spaţiale, generează o remarcabilă dinamică a tuşelor, ideea de cerc, de spontană volută fiind antecamera unui ideal arabesc.

Relaţia dintre valoarea de palimpsest a amprentei sugerează contingentul, realul chiar, privit prin intermediul sugestiei narative, culturale, istorice, dimensiune a memoriei, aceea care adună experienţe anterioare, semne vagi ale altui timp. Practic putem vorbi de ecourile timpului grăbit, de miraculoase utopii. Cristina Ciobanu, cu generozitate, ne-a oferit şansa unei autentice iniţieri, urmând  să ne putem elibera cu ajutorul unui salvator fir al Ariadnei şi, astfel, putându-ne elibera din labirint. După o asemenea aventură, pictoriţa trece la un alt nivel de iniţiere, nivel definit prin voluptoase curbe şi contracurbe ce sugerează infinitul universului.

Trebuie privită pictura Cristinei Ciobanu ca un fel de descătuşare din rigorile realului spre a accede la un alt palier iniţiatic şi raportare la misterul universului. Animate de energia tuşelor arcuite spontan, vitale prin anvergura dinamică a formelor, amplele sale compoziţii reinventează spaţii terestre sau astrale în funcţie de pulsiunile propriei fiinţe. Ideea de libertate imaginativă, de armonie în raport cu tentaţiile haosului, reorganizează universul şi-i conferă, prin frumos, credibilitate. Dacă asemenea compoziţii pot nedumeri pe unii, alţii, cu siguranţă se vor simţi atraşi de aceste posibile aventuri spaţiale şi cromatice, ca expresie a infinitului lumii.

Desigur că unii vor rămâne doar la nivelul verbiajului formelor aleatorii în timp ce alţii vor face pasul către ceea ce numim abstracţia lirică, fiind desigur o relaţie dintre sunetul cromatic şi topografia cosmică. Fervoarea autoarei este motivată prin inteligenţă şi temperament şi izvorâtă din nevoia unei utile evadări din constrângerile figurativ-anecdoticului în favoarea identificării propriilor noastre abisuri.

Plurisemantică, oferta Cristinei Ciobanu are şi dimensiunea  eclatantă a configurării  unui fel insolit de manual personalizat al artei de a privi dincolo de vizibil, eliberaţi de comoditatea unui confort intelectual prea adesea oferit gratis. Or, înainte de a avea acces la delectări intelective autentice, trebuie făcuţi necesarii paşi pe suprafaţa lunii… Cu riscurile de rigoare, desigur. Lecţia de liberate şi de frumuseţe susţine cupolele fragile ale spiritului, iar discursul pictural asociază  formele visului diurn şi inefabilele avantaje ale fanteziei.

În ansamblul expoziţional, ideea că frumosul poate exista şi în afara conceptului, orice interpretare trebuie să pornească de la inefabil ca stare de graţie a artei. Dreptul de a visa cu ochii deschişi nu este încă impozitat, astfel încât suntem liberi să ne mai întâlnim uneori şi cu noi înşine. Cristina Ciobanu a făcut o ofertă demnă de luat în seamă. Datorăm artistei gratitudinea noastră pentru nobila ofertă spirituală şi încrederea că privind cerul ne vom întâlni cu eresurile unor nopţi albe…

Valentin CIUCĂ

8 Noiembrie, 2011

CRISTINA CIOBANU


Date of birth 1956

Graduated from the Institute of Fine Arts “N. Grigorescu”, Bucharest,  1980
www.cristinaciobanu.com

Personal exhibitions

 Over 20 exhibitions in Romania from 1981 until present time.
     1996 Asko’s gallery, St.Gallen-Switzerland
     1996 Ripustus gallery, Hameenlinna-Finland
     2000 Art Konsult Gallery, New Delhi-India
     2001 Nehru Center, Mumbai-India
     2003 Kunstreich gallery, Bern-Switzerland
     2005 Ripustus Gallery, Hameenlinna-Finland
     2006 Velea Gallery, Bacau-Romania, “Royal Garden Blues”
     2008 Ripustus Gallery, Hameenlinna-Finland, “White & gold”
     2008 Frunzetti Gallery, Bacau-Romania, “Violet”
     2011 Parliament Palace, “Constantin Brancusi” Gallery, Bucuresti-Romania,
                      “All that blues”
     2011 “FRUNZETTI” Gallery  , Bacau-Romania , “ALL THAT BLUES”

   
Group exhibitions
      Over 100 participations to different group exhibitions in Romania from 1980 until present time.

 

     1999 Alinna gallery Riihimaki-Finland
     2000 Tampere, “Greetings” Romanian?Finnish exhibition
     2001 10th Triennale, New Delhi-India
     2001 Romanian Cultural Center , Venice-Italy
     2002 Accademia di Romania, Rome-Italy
     2003 Nokia Museum, Finland
     2004 Tiles Project, New York-USA
     2004 Finroart XXI Arthovi, Hauho-Finland
     2004 Finroart XXI Ripustus, Hameenlinna-Finland
     2006 International EVERGREEN Art symposium, Hovinkartano-Finland
     2006 Schweizer Kunstsupermarkt, Solothurn-Switzerland
     2006 Gallery Wanhan Villan Taide, Hyvinkaa-Finland
     2007 Archetypes-A tribute to Brancusi group exhibition, National Gallery of

              Modern Art, New Delhi-India
     2007 International EVERGREEN Art symposium, Hovinkartano-Finland
     2007 International EVERGREEN Art symposium, Bacau-Romania
     2007 FinRoArt XXI group exhibition, Thalia Hall, Sibiu-Romania
     2008 Licht Kraft-European Cultural Association exhibition
     2008 ART Symposium, Department of Arhitecture, Siddaganga Institute of   

              Technology, Bangalore-India
     2009 EuropeArt`09, 18e Salon International d’Art, Geneva-Switzerland

     2010 „Cafe Sjesta Gallery”, Bern, Switzerland

     2010 Jegensdorf Castle, Switerland
     2010 KunstSupermarkt, Solothurn-Switzerland
     2010 “Retrospective de peinture roumaine”, Haga-Holland
     2010 Annual exhibition “Soleil de l`Est”, Trousse-Barriere castle, Briare-

              France
     2010 Annual exhibition “Soleil de l`Est”, M. Mathurin and La Passerelle

              Galleries, Tours-France
     2010 PEINTRES ROUMAINS EN FRANCE, Galerie des deux clochers, Saint-

               Genis-des-Fontaines
     2011 Parliament Palace, “The Journey of the Cherry Flower”, Bucharest-

              Romania
     2011 Abstract Art Gallery, “IX” Bangalore, India

     2011 Artistes Roumains en Suisse, Montreux
     2012 Salon de peinture ROUMANIE contemporaine,

              Paris,Cite Internationale des Arts

     2012“Grounds-Light Heraldic” Parliament Palace,

            “Constantin Brancusi”  Gallery, Bucuresti-Romania

 

                                                                                                                                               

   
Others

1993            The Great prize of Romanian Ministry of Culture-Moldavian Salons
1997-2012   President of Cultural Foundation FINROART XXI
2009            Art residency in Briare – France, “Soleil de l`Est” Association
1995- 2012  Documenting travels to Finland, Switzerland, Germany, India …                                  
2011            The prize “MIHAI GRECU “of Artists Union of Moldavia

                    Moldavian Salons
     

CRISTINA CIOBANU

din texte critice

“Exista o violenta continuta pe cat de manifesta in gestualismul brusc, decis, al tuselor incarcate de o cromatica intensa, electrizanta. Trasaturi aspre, acide, se suprapun cu forta peste aparitii fantomatice de forme aproape limpezi, aproape lizibile.  E o lume vizuala in ebulitie, in emergenta. Ceva se prefigureaza, ceva se ascunde, la marginea dintre configurabil si amorf, pe muchia dintre abstractie si figuratie.

Imaginile au mult curaj, intre tentatia figurativismului realist ori neo-expresionist si tentatia abstractiei gestuale, ea allege destul de decis ultima varianta, care nu-i si cea mai comoda. Dar formula sa non-figuratie ramane vie , agila, tocmai pentru ca mai pastreaza in ea urme, samburi, aluzii din panoplia bogata, fastuoasa a formelor recognoscibile in real. Se simte in acesta pictura o lupta intre gestualitate si forma , intre tatonarea haosului chromatic si o secreta dorinta de ordine plastica – ca si cand testand o formula virila, feminitatea ei intrinseca ar visa o armonie a contrariilor.

Aici mi se pare ca sta tensiunea ascunsa, fertila a picturii Cristinei Ciobanu, din care probabil ca ea va sti sa extraga in continuare nuclee palpitande, intense de pura pictura.”

 Magda Carneci 1995

“In lucrarile Cristinei am regasit  o bucurie si o placere pura a picturii, multa libertate, un gust al jocului si improvizatiei suculente, o spontaneitate si o frumusete netrucate, care arata ca Cristina se afla in continuare intr-o faza buna cu lucrul. Plus ca numarul imaginilor m-a impresionat si m-am convins inca o data ca locul in care iti tii trupul nu mai are importanta daca stii sa fii liber interior si sa te comporti cosmopolit cu arta ta, cu tine insuti si cu ceilalti.”

 Magda Carneci  2006

“Asistam la momentul de maturitate al Cristinei Ciobanu, la valorificarea deplina a marelui ei talent si a experientei acumulate,  prin trecerea la o noua faza a creatiei, in care straturile subtiri de culoare acopera fericit si inspirat suprafata, in game diferite, bine alese, de rosu, de orange, de verde, de albastru, printr-o scriitura subtila, printr-o adevarata seismografie a starilor traite de artista”

 Ilie Boca  2012