Oaspeti de peste Prut in tabara de creatie Dervent, editia 2012

Text: Alice Dinculescu

Foto: Parintele Efrem

“DUNAREA  SI  DOBROGEA  CRESTINA“

 

Tabara Internationala de creatie contemporana ce are loc anual la Manastirea Dervent a ajuns la editia a 7-a  – o editie dedicata in exclusivitate picturii – si se desfasoara in acest loc special pe parcursul intervalului 9-19 iulie 2012.

Colectia de pictura a manastirii se va imbogati asadar cu un numar consistent de peisaje ce povestesc intr-un limbaj propriu despre lumina si ambianta inconfundabila a incintei, despre vecinatatile dealurilor si apelor, despre continua rugaciune transmisa cerului printr-un ritm bine controlat arhitectural prin intermediul volumelor si culorilor acestei asezari monahale.

Astfel, semnatarii lucrarilor de pictura ce se vor adauga colectiei Manastirii Dervent in acest an, sunt:  Gelu Bandarica (parintele Efrem), absolvent la Constanta dar si monah, Manastirea Dervent; Mircea Daneasa, artist plastic, UAP Romania, Bucuresti; Remus Daneasa, artist plastic, specializare design/imagine publicitara, Suceava; Elena Frunze, artist plastic, Lector superior univ., AMTAP Chisinau; Iulia Gal, artist plastic, membru UAP Romania, Constanta; Eugenia Georgescu, absolvent Constanta ; Gabriela Gheorghe, artist plastic, membru UAP Romania, Constanta; Oxana Lozovanu, artist plastic, Chisinau; Vlad Lozovanu, artist plastic, Lector superior, univ., AMTAP Chisinau; Paula Lupascu, artist plastic, Tulcea; Marcel Muntean, Lector univ.dr. Universitatea Babes Bolyai Cluj, Facultatea de Teologie Ortodoxa – Arta Sacra; Mihaela Onesa, absolvent Constanta; Eric Perjovschi, artist plastic, asist. univ., AMTAP Chisinau; Cristina Prohorenco, absolvent AMTAP Chisinau; Victoria Sclifos, Lector superior univ., AMTAP Chisinau; Vinald Gjino, Corca/Albania, absolvent Constanta; Ion Vitu, artist plastic UAP Chisinau.

Consideram ca aici la Dervent, piatra de temelie pusa in urma cu sapte ani pentru fiintarea acestei tabere de creatie contemporana, aparte premiera ei in peisajul national al activitatilor de specialitate, a gasit capacitatea de comunicare, nu intamplator, cu sufletul celui care creeaza. Experimentul, considerat asa la inceputurile sale, a devenit un eveniment asumat, ale carui trairi sunt incarcate de rezonanta unor redescoperiri ale adevarurilor care conteaza.

Fiecare editie a oferit participantilor contactul cu ganduri, sentimente si creatii ale celor care s-au straduit pentru definirea estetica a acestui asezamant. Editia 2012 a propus o expozitie  a Dl.arh.Dan Corneliu, un cunoscut si apreciat desenator al Constantei pentru care varsta, semnifica o permanenta stare de tinerete si curiozitate dedicata investigatiei lumii. Expozitia semnaleaza cu multa verva imaginea si atmosfera asezamintelor de la Athos.

“Peisaj la Dervent” – editia numarul sapte a Taberei Internationale de creatie contemporana se apropie de inchiderea lucrarilor sale si se pregateste a oferi publicului vizitator rezultatele,  cu ocazia expozitiei ce va reuni peste 50 lucrari de pictura. Sub egida Arhiepiscopiei Tomisului si organizarea directa a Manastirii Dervent – sustinerea si continuitatea anuala a acestui eveniment devine prezenta remarcabila si istorie culturala pentru viitor.

 Aici cateva impresii ale catorva artisti participanti: 

Lect. univ. Dr. Marcel Muntean

Peisajul de la Dervent a fost tema din acest an, de aceea, creatorii s-au întrecut spre a găsi compoziţiile plastice cele mai inedite, de a imortaliza nu doar ansamblul monastic, ci şi grădina cu feluritele şi multicolorele ei flori, precum şi împrejurimile îndepărtate ale orizontului dobrogean.

Lumina clară şi curată a dimineţii, ori cea blândă şi pacifistă a înserării dublată de sunetul îngânat al clopotului şi a rugăciunii au devenit un adevărat motiv de inspiraţie al artiştilor ce s-au împărtăşit de multă bunătate şi dragoste, simţăminte pe care vieţuitorii aşezământului ni le-au dăruit, în tot acest răstimp.

 

 

Prof. Eugenia Frigioiu

Tabara internationala de creatie  la Manastirea Dervent.Emotii,indoieli, intrebari ale unui proaspat absolvent de Facultate de Arta ,participant alaturi de alti absolventi dar si de profesori plasticieni consacrati din Basarabia ,din Cluj ,Tulcea sau Suceava. O provocare si in acelasi timp o sansa pe care mi-a harazit-o Dumnezeu.Stiu ca inainte de a da examenul de,,maturitate’’ in arta mai este destul de lung drumul pe care il voi strabate ,dar el poate deveni mai usor cand intalnesti in cale-ti artisti care si-au ,,trecut’’ toate gradele artistice.

Astfel am ,,sorbit’’cu nesat tot ce insemna explicatii ,cuvinte de invatatura ,prelegeri chiar ,intr-un cuvant,,scoala altfel’’care mi-a imbogatit cunostintele deprinse in anii facultatii .Minunat a fost si faptul ca  intre profesori si invatacei nu mai era granita  nici de varsta , profesie sau grai ci doar o binecuvantata legatura de prietenie. Multumiri si cinstire  d-nei Alice Dinculescu ,mare profesionist si mare om care a stiut sa creeze o ,, scoala vie’’ in care sa sadeasca  increderea ,bucuria .prietenia ,arta.

Sarut mana Parintelui Staret Andrei care ne-a binecuvantat si ne -a descoperit ca nu exista creatie fara Dumnezeu iar dragostea Lui este atat de mare ca si-a trimis ingerii aici la Manastirea Dervent sa atinga impodobeasca pamantul cu miresme ,lumina si culori din belsug.

 

 

Lector Superior Universitar,  Vlad Lozovanu, Artist Plastic, AMTAP Chisinau

Tabăra de pictură “Dunărea şi Dobrogea  creştină” de la Mănăstirea Dervent m-a impresionat mult şi mi-a lăsat amintiri plăcute de neuitat . Datorită faptului s-a petrecu tîntr-un loc pitoresc dobrogean la mal de Dunăre cu un relief şi motive de peisaj specifice, cu limină şi culoare foarte pronunţate. Atmosfera din mănăstire crea senzaţii de linişte şi pace ceea ce-mi permitea să mă concentrez şi să simt mai bine natura si să o redau pe pînză.
Vreau să mulţumesc D.-nei Alice Dinculescu , Arhim. Andrei Tudor, Părintelui Efrem şi colegilor de tabără. Mănăstirea Dervent mi-a dat energie şi idei frumoase, a lăsat o amprentă în sufletul meu. Eu cu mare bucurie aş mai reveni.

 

Prof. Ion Vitu, Artist Plastic UAP Chisinau

În cadrul taberei de creaţie organizată la Mănăstire Dervent, am trăit clipe deosebite. Am rămas profund impresionat de locurile pitoreşti şi căldura oamenilor ce slujesc acestei Mănăstiri.   Sincere mulţumiri organizatorilor, datorită lor am avut parte de a cunoşte cît mai mult despre tabară şi de a ne oferi aceste impresii placute.

Lucrînd împreună cu artiştii plastici Români am avut parte de un parteneriat de lucru care a fost productiv şi calitativ .  Daca exizistă posibilitatea de a participa la această tabără cu deosebita placere voi  mai participa. MULŢUMESC!!!

 

Critic de Arta, Alice Dinculescu

Anul 2006 semnifica pentru asezarea monastica de la Dervent  un prim contact cu artistii plastici profesionisti, pictori si sculptori cu orientari diferite in conceptia si estetica discursului vizual, reuniti in prima tabara de creatie initiata, sustinuta, gazduita si lansata in lume de catre o manastire ortodoxa romaneasca.

Din perspectiva celei de-a VII-a editii recent incheiate, consideram acum in taina si frumusetea locului, un firesc a ceea ce urma sa se intample aici si nu altundeva, aici intr-o Dobroge a semnificatiilor profunde a caror lumina vine catre noi din intunericul pastrator al pamantului.  Manastirea Dervent a devenit un reper special in domeniul taberelor contemporane de arta si in acelasi timp, aici s-a constituit o colectie – marturie peste timp a stradaniilor reintrate in fagasul traditiilor romanesti, manastirea generatoare si pastratoare de cultura.

Editia 2012, a adus cu sine o pace si o impacare a creatorului cu propria sa creatie; tema lansata, „Peisaj la Dervent”, a condus artistii catre redescoperirea culorii si luminii  pe care pictura de sevalet, in aer liber, le propune studiului si transferului pe panza a unui moment unic. Comunitatea plasticienilor romani, de aici si de dincolo de Prut, a trait si a realizat la Dervent o armonie de mare frumusete ce se regaseste in lucrarile lor.

Si pentru a marca un moment special, expozitia taberei a fost organizata si deschisa in santierul noii biserici ce poarta hramul Sf.Iachint al Dobrogei, in spatiul destinat manifestarilor culturale , galerie de arta ce a primit cu aceasta ocazie botezul numelui sau,  ”Arhim. Arsenie Papacioc”.

 

 

Cristina Prohorenco:

 

Elena Frunze:

 

 Eric Perjovschi:

 

 

Gabriela Gheorghe:

 

Gjino Vinald (Gabriel) Lumanarar:

 

Iulia Gal:

 

Mihaela Onesa:

 

 Mircea Daneasa:

 

Oxana Lozovanu:

 

Paula Lupascu:

 

Remus Daneasa:

 

Victoria Sclifos:

 

Parintele Efrem (Gelu Bandarica):

 

Si asta a fost. Pana la anul…