Testul de roman: Expozitia “Mitul National” de la MNaR

In momente ca acestea mi-ar placea sa existe o formula prin care as putea forta oamenii sa faca ceva. Sub impulsul entuziasmului prezent, i-as obliga sa viziteze expozitia “Mitul National. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti 1830-1930” de la Muzeul National de Arta. Este o destinatie pe care ar trebui sa fim responsabili sa o atingem macar o data pana in februarie anul viitor. O expozitie care va sta cinci luni pe simezele MNaR. Pare mult acum dar nu amanati vizita. Timpul trece repede. Va sfatuiesc sa cumparati si catalogul  – o opera in sine – care merita fiecare leu din cei 75 din pret.

Expozitia e deschisa deja de o luna dar am tergiversat scrierea unui articol pentru ca nu-l puteam concepe fara un substantial suport fotografic. Am obtinut acordul MNaR pentru fotografiile de aici care sunt unele cu incadratura larga pentru a nu incalca in vreun fel reglementarile privind reproducerea fotografica a operelor de arta. Cred ca seria de poze care urmeaza este autoexplicativa si stimulatoare ca sa va faca sa vizitati personal expozitia. Iar daca aveti senzatia ca rasfoiti din nou cartile de istorie din scoala, nu sunteti singurii. (MC)

 

Nu-mi amintesc sa fi avut luni mai faste din punct de vedere cultural asa cum sunt acestea. MNaR isi respecta emblema prin aceasta expozitie-monument iar la Biblioteca Nationala, va reamintesc, puteti vedea, ilustrarea curajoasa a deceniilor 1950-1990 in expozitia “Artistul si Puterea” organizata de ArtSociety. Sunt doua destinatii de datorie, de educare, de limpezire, de desfatare care ne stau la indemana.