Arhiva EDITORIALE Artindex

 Vreau in (Art)index! (14 aprilie 2013)
Din dorinta de a raspunde prompt doritorilor si pentru a elimina, macar in parte, neintelegerile, revenim cu precizari despre modalitatea de a fi cuprins in lista artistilor plastici din Romania gazduita de Artindex sau de actualizare/modificare a unei fise deja existente:
1.    Accesul si gazduirea in lista precum si consultarea acestei liste au fost, sunt si vor ramane gratuite. Scopul acesteia este unul documentar-informativ de utilitate publica.
2.    Datele se transmit numai prin email la adresa office@artindex.ro (nu pe Facebook sau prin alte metode alternative)
3.    Suntem in secolul 21 cand fotografia nu mai frizeaza magia. Va asteptam cu poze de calitate, clare, decupate gata de utilizare, preferabil la rezolutie de 300 dpi, format .jpg si la dimensiune de minimum 750 de pixeli pe latura orizontala. Fotografiile prost executate va fac mai degraba un deserviciu de reprezentare.
4.    Lista Artindex doreste sa-i inventarieze pe toti artistii plastici care au creat, creeaza sau vor crea in spatiul romanesc sau care sunt legati biografic de tara noastra.

5. Fotografiile si textele (biografie, referinte critice etc.) trebuie trimise efectiv pe email, nu doar un link catre o alta pagina de internet.
Va asteptam cu drag!
Mihai Constantin – Coordonator de proiect

muzee_lista_artindex

Artindex cere ajutor (17 martie 2013)

Dragi iubitori ai artei, sau, mai general, dragi posesori de aparate foto din toata tara,
Nimeni – in afara de bunul Dumnezeu – nu poate fi ubicuu, peste tot tot timpul. Asa ca apelam la oricine poate face poze si fotografii cu muzeele pe care le viziteaza, in calatorii sau in orasul de resedinta. Trimiteti-ne pozele cu pricina la adresa office@artindex.ro ca sa dam un imbold sectiunii “Muzee din Romania” Avem o lista consistenta deja pe site dar saracacios ilustrata. Va asteptam contributia individuala intru bucurie si folos colectiv!

Cu multumiri,

(Mihai Constantin – Coordonator de proiect)Lista_Artindex

 

Ce e cu lista artistilor? (5 februarie 2013)

Cred ca “lista artistilor plastici din Romania”, la stadiul in care a ajuns pe Artindex, a devenit suficient de cuprinzatoare si de vizibila astfel incat sa starneasca reactii. Si, spre surprinderea mea, reactii in primul rand din partea artistilor insisi. Nu intotdeauna pozitiv apreciative. Asa ca revin cu anumite precizari:
1. Aceasta lista este rezultatul muncii a (numai) doi oameni in regim de activitate voluntara si neremunerata.
2. Aceasta inventariere nu are un scop comercial.
3. Aceasta lista nu are rolul vreunei clasificari valorice de ordin plastic.
4. In cazul artistilor contemporani, ajutorul lor direct este mai mult decat binevenit pentru a le prezenta datele biografice si lucrarile pe care ei le considera reprezentative. Adresa office@artindex.ro va sta la dispozitie! Un apel adresat in egala masura si celor care se afla in posesia unor lucrari de arta.
5. Si nu in ultimul rand: aceasta lista s-a nascut din curiozitate, interes pentru arta si nemultumirea subsemnatului ca nu exista o sursa unitara si coerenta, cu valente de dictionar, care sa ii cuprinda pe artistii plastici romani. Asa ca m-am apucat singur de treaba pentru a compensa individualismul notoriu si de inteles al plasticienilor si poate obligatia – cel putin morala – a nu stiu caror institutii. Si pentru ca profesia mea este aceea de jurnalist – sau in sens mai larg de captator, sintetizator si distribuitor de informatie – am crezut si cred in continuare ca o astfel de lista trebuie sa fie publica si gratuita. Si, evident, in perpetua actualizare.

(Mihai Constantin – Coordonator de proiect)

 

carteax

Preambul la o noua rubrica (10 feb 2013)

Peste cateva zile, Artindex va supune aprecierii dumneavoastra o noua rubrica: CarteAx.
Un inventar stucturat dupa doua criterii: publicatia respectiva sa aiba legatura cu arta plastica (album, monografie, catalog, brosura, afis, lucrare de sinteza etc.) si sa existe in fondul de carte al Artindex, baza a unei viitoare biblioteci.
Proiecte sunt multe si, sunt bucuros sa spun, abia tinem pasul cu din ce in ce mai efervescenta piata de arta de la noi. Parca parca miroase a firesc.

(Mihai Constantin – Coordonator de proiect)