O romanca de 19 ani retinuta in cazul furtului de tablouri din Olanda

ilO2ho_DIA.YStirea TVR de aseara:

Stirea Mediafax:

Româncă arestată la Rotterdam în cazul furtului de tablouri, anunţă poliţia

HAGA (MEDIAFAX) – (Adaugă informaţii despre româncă, ancheta olandeză, declaraţii ale poliţiei olandeze şi elemente de background)
O româncă (19 ani) a fost arestată luni dimineaţa, la Rotterdam, în cadrul anchetei asupra unui furt de tablouri dintr-un muzeu din acest oraş în 2012, a anunţat poliţia din oraş, care o suspectează că a ajutat la ascunderea tablourilor înainte de presupusul lor transfer spre România, relatează AFP.
“Echipa de poliţie care anchetează asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la prânz, la Rotterdam, o româncă, în vârstă de 19 ani”, a anunţat Poliţia din Rotterdam într-un comunicat, precizând că suspecta este prietena unui român suspectat că este unul dintre cei care au organizat furtul, deţinut de la jumătatea lui ianuarie în România.
Şapte pânze, inclusiv opere aparţinând lui Picasso, Matisse, Monet şi Gauguin au fost furate, la jumătatea lui octombrie, din Kunsthal, la Rotterdam. Acesta este considerat unul dintre cele mai spectaculoase furturi de tablouri din lume, în ultimii zece ani. Experţi au estimat valoarea “potului” între 100 şi 200 de milioane de euro.
Poliţia olandeză a lansat un apel către eventuali martori şi a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, în care apar doi hoţi intrând în muzeu la ora locală 3.22 şi 25 de secunde (4.22 şi 25 de secunde, ora României) şi plecând de la faţa locului 96 de secunde mai târziu.
“S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuinţă din Rotterdam imediat după furt”, a anunţat poliţia. “Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România”, potrivit aceleiaşi surse.
“Femeia în vârstă de 19 ani arestată este una dintre persoanele care locuia în acea locuinţă”, a subliniat poliţia.
Trei români, inclusiv prietenul româncei în vârstă de 19 ani, au fost arestaţi în România şi plasaţi, la sfârşitul lui ianuarie, în detenţie provizorie, prelungită până la 21 martie.
Un al patrulea român, un fost model, este inculpat în acest caz, dar a fost eliberat.
Situaţia tablourilor este necunoscută în continuare, deşi unul dintre suspecţi a recunoscut că a văzut două în România, şi anume un Gauguin şi un Matisse, în timpul unei încercări de vânzare. Potrivit unor zvonuri care au circulat o vreme, unele tablouri ar fi fost arse.
Românca arestată luni “este prietena unui român în vârstă de 28 de ani, arestat la 21 ianuarie în ţara sa, suspectat că este co-organizatorul furtului împreună cu un român în vârstă de 25 de ani”, a anunţat Poliţia din Rotterdam.
Echipa însărcinată cu ancheta a vizionat zeci de ore de imagini înregistrate de camere de supraveghere la Kunsthal şi în zona din jurul muzeului, în căutarea unor “comportamente suspecte” în rândul vizitatorilor, în perioada de dinainte de comiterea furtului, a mai anunţat sursa citată.
“În aceste imagini apar doi bărbaţi care au fost consideraţi suspecţi din cauza comportamentului şi frecvenţei vizitei lor”, a adăugat Poliţia din Rotterdam. “Aceşti români, în vârstă de 25 şi, respectiv, 28 de ani, au fost arestaţi anterior, anul acesta, în România”, adaugă aceeaşi sursă.
Poliţia a oferit totodată asigurări că a “făcut lumină” asupra mai multor aspecte legate de pregătirea furtului, dar şi asupra “altor persoane care sunt, posibil, implicate în tăinuire”.
Valentin Vidu