Cum se restaureaza un tablou (11,12/14): Theodor Pallady, Eugen Voinescu

ansamblu inainte de restaurareverso inainte de restaurareUV inainte de restaurareAUTORUL: Pallady, Theodor
TITLUL LUCRARII: Natura statica

DIMENSIUNI: 53,3×64,4 cm
TEHNICA: ulei
MATERIALUL: panza/carton
PROVENIENTA: Pinacoteca MMB

Diagnostic:
Lucrarea a fost realizata in culori de ulei pe suport de panza lipita pe carton. Lucrarea este semnata in partea superioara dreapta in culoare cruda in culoare de ulei rosu “T Pallady”. Culoarea rosie este vizibila doar pe T, P, partial pe a, vizibila fiind semnatura prin urma lasata de pensula in culoarea cruda.
Panza este usor desprinsa la colturi. Lucrarea nu a fost vernisata. Stratul de culoare este acoperit de murdarie superficiala.
Versoul este oxidat. Sunt lipite o serie de etichete de participare la mai multe expozitii: Expozitia de la Muzeul de Arta al RSR , Muzeul de Arta Iasi si Muzeul de Arta Craiova “Omagiul lui Theodor Pallady” 1972; Expozitia Theodor Pallady Paris 1973; eticheta din care reiese ca lucrarea a apartinut Colectiei Dr. A. I. Siligeanu iar lucrarea se intitula “Painea de paste”. Pe celelalte etichete liucrarea a capatat alte titluri, cum ar fi: “Painea noastra”; “Natura statica cu azima”; “Natura statica” si “Painea neagra”. Sunt de asemenea mai multe inscrisuri printre care si numarul de inventar actual scris atat cu creionul cat si cu culoare de ulei rosu 939087.

Tratament:
Consolidarea suportului de panza la colturi, indepartarea murdariei superficiale, vernisare.ansamblu dupa restaurare ansamblu in timpul restaurarii pallady_paine_artindex_01 pallady_paine_artindex_02Restauratori: Ioan D. Popa, Simona Predescuansamblu inainte de restaurare detaliu inainte de restaurareAUTORUL: Voinescu, Eugen
TITLUL LUCRARII:  Portret de fata

DIMENSIUNI: 68×56 cm
TEHNICA: ulei
MATERIALUL: panza
PROVENIENTA: Pinacoteca MMB

Diagnostic:
Lucrarea a fost realizata in culori de ulei pe suport de panza preparata in comert. Lucrarea este semnata in partea dreapta jos cu gri “E.V.” .
Stratul de culoare nu acopera toata suprafata panzei deoarece aceasta a fost pictata in passe partout. In partea centrala (gatul personajului) lucrarea a fost sparta din cauza manipularii necorespunzatoare pe o suprafata de 0,5 cm patrati. In zona sparturii exista lacuna de strat pictural. De asemenea, in zona parului si in partea inferioara sunt mici lipsuri de strat pictural.
Verniul este matizat si este acoperit de murdarie aderenta.
Versoul este oxidat, murdar si are urme de scursuri de apa. In partea dreapta este scris cu creion albastru numarul 280 taiat si deasupra, cu culoare de ulei albastru, numarul 971. In partea stanga sus este lipita o eticheta pe care este scis “Ic. A. 6”.
Sasiul este corect confectionat si in stare buna.

Tratament:
Consolidarea locala a stratului pictural si teserea suportului in zona sparturii, indepartarea murdariei aderente si subtierea verniului, vernisare, chituire, integrare cromatica, vernisare finala.ansamblu dupa restaurare ansamblu in timpul restaurarii detaliu in timpul restaurarii detaliu in timpul restaurarii_2 voinescu_artindex_01 voinescu_artindex_05