De unde atatea ii traditionale?

 

mihai constantinSe intampla ceva anul acesta. Nu stiu prin ce proces, ziua de 24 iunie a fost ridicata la rang de “Ziua Universala a Iei Romanesti”. Am vazut ca ICR-ul a lansat un concurs, Iuliana Tudor a lansat un concurs iar Alchemia face un targ pe tema aceasta. S-a intamplat sa fiu atent la subiect pentru ca in campania Iulianei am participat si eu intr-o onoranta vecinatate cu personalitati din viata publica. Ar fi tare frumos sa se (re)lanseze o moda printre tineri si sa vedem pe strada reconfortanta combinatie intre ie si blugi. Dar pentru asta camasile traditionale trebuie fabricate in cantitati consistente, la o calitate buna si distribuite pe scara destul de larga la preturi relativ accesibile. Poate le facem in China…marius manoleActorul Marius Manole, prof dr Dan Enescu, ministrul Raed Arafat si simpaticul Daniel Buzdugan sunt numai cativa dintre cei care au purtat o zi o ie traditionala si si-au vazut normal de treaba. Iile au fost insa de imprumut iar, in cazul meu cel putin, s-a pus serios problema dimensiunilor. Am incaput intr-o camasa ardeleneasca veche de 200 de ani care ii apartine preotului-cantaret de folclor Marius Ciprian Pop. Despre campania Iulianei, Imbraca-te cu mandrIE, gasiti mai multe pe pagina ei de Facebook, AICI.dan enescu daniel buzdugan raed arafat ie1Alchemia și Iiana vă invită, în perioada 22-23 iunie 2013, la Târgul de Ie Românească.

Târgul va fi deschis în Alchemia – centru pentru arte contemporane – și va putea fi vizitat sâmbătă, 22 iunie, și duminică, 23 iunie, între orele 10:00 și 20:00.

Târgul de Ie Românească se înscrie în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Universală a Iei (24 iunie) și își propune să readucă în centrul atenției bucureștenilor aceast obiect vestimentar emblematic al culturii traditionale romanesti, ‘împrumutat’ de-a lungul timpului de unii dintre cei mai importanți designeri vestimentari.

În cadrul târgului vor fi expuse peste 200 de ii, atât noi cât și vintage. Toate sunt lucrate manual, din materiale naturale și urmând metode tradiționale.

Iiana, partenerul Alchemia pentru acest eveniment, este un brand românesc care a selecționat atent cei mai buni producători români de ii lucrate 100% manual.

Sfârșitul evenimentului va fi marcat, pe 23 noaptea, printr-o Petrecere de Sânziene, care va avea loc în Alchemia începând cu ora 22:00.

Vă așteptăm așadar cu mare drag la Alchemia, la un eveniment pur românesc. Și la o petrecere în care vom încerca să reînviem o parte dintre tradițiile specifice Sânzienelor.mihai constantin (2)