Dileme și certitudini în pictura tânără (program centrul Arcuș în august 2014)
DILEME ȘI CERTITUDINI ÎN PICTURA TÂNĂRĂ
de Ion Lazăr
Galeiile de Artă „Stable Gallery” și „Barn Gallery” ale Centrului de Cultură din Arcuș inaugurează anul acesta în luna august debutul celor trei expoziții de arte vizuale găzdiute în spațiile de expunere ale taberelor de creație. Perioada 2-12 august a primei decade a lunii debutează printr-o propunere de întâlnire cu arta tânără a absolvenților recenți ai Universității Naționale de Arte din București.
Una din caracteristicile învățământului superior de artă de la noi fiind diversitatea de opțiuni și exprimări, conform îndrumării profesorilor de la fiacare clasă de pictură în parte, regăsim și aici această varietate plină de surprize. Participanții se prezintă, în urma absolvirii facultății, cu prospețimea unui debut încărcat de speranțe și așteptări, atât ale lor cât și ale noastre. O nouă etapă a evoluției lor – iată – tocmai a început, făcându-ne pe noi, spectatorii, să ne amintim automat parcă de celebrul și eternul adagiu eminescian – dintre sute de catarge, care lasă malurile…
Să participăm deci și noi alături de protagoniștii adunați astăzi aici, încurajându-i pe măsura puterilor noastre, căci – nu-i așa? – privitorul s-ar presupune să fie la fel de inspirat în a aprecia arta asemeni creatorului, spre a închide un cerc ideal al comunicării prin imagine. Derulăm încontinuare cu aceeași emoție pentru fragilitatea pe termen lung a acestei profesii supusă prin definiție subiectivității, precum cea a expozanților, numele de pe simezele galeriilor: Maria Bălan, Martina Grigoriță, Laura Cristina Iacob, Maria Jardă, Larisa Melnic, Mihaela Mihalache, Maria Alexandra Nichifor și Ioana Niculescu-Aron.
EXPOZIȚIE DE FAMILIE – PICTURĂ, SCULPTURĂ, DESEN
A doua expoziție din luna august găzduită de elegantele spații ale Centrului de Cultură Arcuș, de la „Stable Gallery” (după expoziția tinerilor absolvenți ai departamentului de pictură de la UNArte, și înainte de cea a finalului taberei de creație în domeniul artelor plastice) propune gruparea la un loc a creațiilor familiei Perianu: Corina Perianu – pictură și acuarelă, Vlad Perianu – sculptură în lemn și Mihai Perinau, fiul – desen și pictură.
Un debut expozițional și două confirmări ale celor doi plasticieni consacrați prin activitatea lor profesională (Corina – restaurator de ceramică la Muzeul Național de Artă al României și Vlad – profesor la Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”) și deopotrivă expozițională. Cei trei repetă azi experieța acumulată prin alte numeroase participări din taberele de creație, incusiv ale celor de la Arcuș, spațiu care i-a stimulat anterior să creeze opere pline de vigoare și emblematică volumetrică, în cazul sculptorului, de poetică vizuală în cazul pictoriței și de expresivitae în cazul tânărului încă licean, demonstrant al unei maturități artistice de excepție.
Confirmările artiștilor existând deja, așteptăm cu interes această reunire, până acum unică, a celor trei plasicieni, în cadrele unei săli de expoziție care face cinste locului – atât prin rafinamentul estetic și generozitatea spațială a sălii de expunere cât și prin precedentele manifestări expoziționale ale taberelor și simpozioanelor de creație vizuală sau manifestărilor artistice de peste an, incluzând participări ale unor artiști din țară și străinătate din toate domeniile plasticii: pictură, sculptură, grafică/gavură, fotografie, tapiserie etc.
Ne putem bucura astăzi alături de cei trei „Perieni” de consolidarea bunului renume al Galeriilor de Artă ale acestui loc propice creației, meditației, documentării și fructificării producțiilor artistice din toate domeniile, de la literatură și istoria culturii până la muzică și arte vizuale, fapt reflectat de altfel și în superba Carte de Onoare a castelului care găzduiește rezidențele artistice.
Program expozițional și participativ (rezidențial), luna august 2014, Centrul de Cultură Arcuș, jud. Covasna (5 km. de reședința de județ Sfântu Gheorghe), locație – domeniul castelului baronului de Szentkrestzy, restaurat după a II- jum. a sec.XIX, sat Arcuș/Arkos, altitudine 650 m.
1-10 aug.: simpozionul de restaurare-icoană, coord. Ion Lazăr, paticipă 8 absolvente sesiunea iunie 2014, Pictură, FAP, UNarte.
Rezidenți tabără de creație arte vizuale: 1-10, Theodora Coltofeanu, Corina și Vlad Perianu, 11-21, Gheorghe Coman, Emilia Marinescu, Arpad Fabian (din Cluj), 21-31, Virgil Mihai (rezident în Elveția).
Program expozițional (datele de deschidere sunt provizorii, în funcție de interesele Centrului):
2-3 aug., Expozița tinerilor absolvenți
12-13 aug. Expoziția familiei Perianu
21-22 aug., Expoziția de final a taberei.