Voda Alina (Alexandrina Brasoveanu)
Nume artist : ALINA VODA
Nume si prenume : Brasoveanu Alexandrina
Data si locul nasterii : 11 iunie 1948, Cluj-Napoca
STUDII
2008-2010: Scoala de arta Bucuresti,specializarea pictura, clasa
prof. Iuliana Lucan
2007 : curs integral pictura Fundatia Agora Art Studio Bucuresti
1984-1985 : curs de arte decorative Scoala Populara de Arta Bucuresti
1966-1971: Facultatea de Industrie Usoara-Institutul Politehnic Iasi
EXPOZI}II
1985 : Expozitie de grup – Scoala Populara de Arta Bucuresti -Sala Herastrau
2009: Expozitie de grup – Scoala de Arta Bucuresti – Centrul Cultural
MAI
2009 : Expozitie de grup – Scoala de Arta Bucuresti – Galeria Noua
Bucuresti, “Bucuresti, 500 de ani de atestare documentara”.
2010: Expozitie personala “Eco-Scottish Terrier-Pixeli”- Centrul
Cultural MAI
2010: Galerie personala www.bunicate.ro – Alina Voda.
2011 : Expozitie personala “Zoom pe cetate”-Casa cu cerb-Sighisoara
2011 : Expozitie personala “Zoom pe cetate-Sighisoara” Palatul
Parlamentului Sala “Constantin Brancusi”
2011 : Expozitie personala “Pictura”- foaierul Teatrului de Comedie
Bucuresti.
2011 : Expozitie de grup “Sarbatori fericite”-Galeria Elite Prof Art
Bucuresti
2012 : Expozitie de grup “Istorii rescrise”- Muzeul National de Istorie
Bucuresti
2012: Expozitie personala “Poarta”- Elite Art Gallery Bucuresti
PAVEL SUSARA: “Avem aici un fel de luare in posesie a lumii prin libertate. E si libertate exterioara e si libertate interioara, dar este si o profunda si o enorma motivatie a sentimentului, o motivare afectiva si de fapt asta da coerenta, da valoare si da autenticitate intregii expozitii si intregului ansamblu de lucrari pe care le prezinta Alina Voda.”
MIHAELA VARGA :“Expozitia „Poarta“ a Alinei Voda, a treia cu o temă a pictoritei, denota inclinatia ei pentru un efort sustinut pana la epuizarea logica si artistica a subiectului. A pornit initial de la solarul motiv al stalpului de poarta maramuresan, si apoi a explorat tema portii, vazuta prin prisma simbolismului ei de trecere dintr-o zona in alta – ultima de obicei superioara. Din ce in ce mai atrasa de motiv, s-a lasat inspirata de diferite intalniri si asociatii. Astfel contactul cu peisajul din sudul Frantei o aduce cel mai aproape de sensibilitatea franceza fata de pictura, in timp ce în compozitiile intitulate „Poarta raiului“, „Poarta sacra“, „Poarta imparateasca“ interpreteaza motive ale traditiei bizantine. Nu exclude ludicul în „Poarta in casa“ – schema precisa a jocului de table – sau „Poarta jocului“, dar nici registrul grav, ca apelul la istorie, in „Poarta istoriei“ – transformand obiecte ale artei dacice in simboluri ale intrarii in istorie a celor de pe aceste meleaguri. Toate acestea si multe altele sunt redate într-o paleta luminoasa, intr-un soi de pointilism, in care punctul ce se transforma intr-o picatura cu un mic relief de pretioasa culoare, are rolul grifei personale.”
Alina Voda: “A fost visul din copilarie si nu mai conteaza de ce de-abia acum se intampla. Pentru mine e important ca in sfarsit lucrez, expun si ma bucur si desi se spune ca timpul trecut e bun trecut, ma grabesc sa recuperez ceva. “Punctele” mele nu au aparut ca o optiune, a fost o abordare spontana in clipa in care am reiceput sa pictez si cand mi-am definit stilul. Mi-am propus sa am cate o expozitie personala pe an, lucru care pana acum mi-a reusit.”