Despre artefactele dacice căutate de procurori
15:46 Percheziţii la galerii de artă din Bucureşti, coordonate de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia
Alba Iulia, 26 feb /Agerpres/ – Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice, respectiv 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), o armă dacică tip sica, depozite de unelte, statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).
Au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii, se menţionează într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de către PCA.
Potrivit sursei citate, în contextul cercetărilor vizând combaterea infracţiunilor comise în dauna patrimoniului cultural naţional, procurori ai PCA Alba Iulia au coordonat o acţiune desfăşurată în perioada 24 – 26 februarie de structurile specializate ale Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional.
Astfel, la data de 24 februarie, prin cooperare judiciară internaţională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
De asemenea, joi şi vineri au fost efectuate percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice româneşti protejate. Cu prilejul acestor activităţi au fost identificate şi ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc), 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni), care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.
Au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii, menţionează sursa citată.
Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.
PCA Alba Iulia aminteşte că, în perioada 1998 – 2015, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv, au sustras şi exportat ilegal, au spălat pe piaţa antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştie, monumente UNESCO. Aceştia au cauzat astfel un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro.
Conform evaluării experţilor, ‘loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista’.
Urmărirea penală este efectuată de PCA Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.
Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii. AGERPRES/ (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)
Trei ore mai târziu, a avenit și acest comunicat:
Casa de Licitații Artmark, înființată în 2008, organizează licitații de artă și de obiecte de colecție din varii domenii colecționistice.
Cu începere din septembrie 2010, când a organizat licitația „România Regală”, se preocupă și promovarea în mediul cultural a tematicilor istorice – ultimul eveniment dintr-această serie fiind expoziția și licitația „Transilvania”, din 23 februarie 2016.
Conform planificării agendei de expoziții și licitații 2016, comunicate public cu cca. un an înainte, prin afișare pe website și menționare în cataloagele de licitație, am dorit să organizăm și dedicăm un eveniment similar istoriei Daciei și rezonanțelor actuale ale provenienței noastre istorice.
Într-acest scop am anunțat tematica de consignare colecționarilor și galeriilor cu care suntem în relație profesională, propunându-le să pună în vânzare, în cadrul evenimentului nostru de licitație publică, obiecte de colecție în legătura cu istoria Daciei.
Am primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărți hărți, afișe, ceramică etc., selectând aprox. 120 în vederea consignării și punerii în vânzare prin licitație. Atât custodia cât și consignarea s-au făcut, precum întotdeauna, în baza unor contracte scrise, cu obligații reciproce specifice; totodată obiectele consignate au fost menționate în registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligația să îl țină.
Conform legii, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, experții specializați în istorie antică cu care Casa colaborează au întocmit propuneri de clasare ale acestor artefacte în categoriile patrimoniului național cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care Casa de Licitație le-a depus la Direcția pentru Cultură București.
Mai mult decât atât, pentru a ne asigura că ni se permite legal să punem în vânzare aceste antichități, am înregistrat la Inspectoratul General al Poliției două adrese: nr. 1396/29.12.2015, respectiv 51/16.02.2016, care descriu toate aceste obiecte, atașând fotografiile și rapoartele de expertiză, și solicită: să ni se comunice „dacă vreunul dintre acestea figurează în evidențele IGP ca fiind obținut ilicit”, respectiv „dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicție de comercializare”.
Deocamdată nu am primit răspuns la aceste adrese.
Însă adeverim faptul că în cursul zilei de ieri, într-o acțiune de percheziție domiciliară, unități diverse de Poliție au sechestrat și ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea, respectiv am solicitat lămuriri cu privire la posibilitatea de a le vinde către IGP.
Din nefericire însă, în cadrul aceleiași acțiuni, au fost indisponibilizate și toate celelalte obiecte de artă și de colecție găsite, depozitate, la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărți, artă decorativă etc.).
Oferind Poliției tot sprijinul în vederea investigării corecte și eficiente, ne exprimăm speranța ca Poliția să revină asupra măsurii de indisponibilizarea obiectelor de artă și de colecție aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activității legale și legitime de piață de artă (livrarea obiectelor cumpărate și achitate, organizarea expozițiilor viitoarelor licitații din 22 și 24 martie, activitățile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.).