Palatul Mogoșoaia….Diplomatic Art I – Japonia

afis-diplomatic-art-potret

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, cu sprijinul Primăriei Municipiului București și Asociația Pro Valores vă propun un nou eveniment inedit: Diplomatic Art – o serie de manifestări prin care vă veți putea apropia de arta, cultura, tradițiile diferitelor țări reprezentate la București.

Pe 16 octombrie 2016, între orele 10 și 19, spațiile Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia vă propun, cu ocazia primei ediții, o călătorie în Japonia.

artisti-diplomatic-art

De la ora 10, la standurile Takumi, puteți răsfoi și cumpăra cărți ale marilor scriitori japonezi traduși în România.

La ora 11, copiii sunt invitați să asculte basme și legende japoneze în lectura actriței Andreea Stafie. Ea este actriță de teatru și film, prezentă în peisajul artistic independent. Licențiată în Arta Actorului la Universitatea George Enescu -Iași, cu rolul doamnei Emma din Concert pentru pian și alcov, după Reigen de Arthur Schnitzler, urmată de diploma de master, cu rolurile gemenelor Tyler and Bobby din spectacolul Erotiquartet, după Niște fete de Neil LaBute, joacă Încă din timpul facultății la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași. În 2013, se mută în București, unde își continuă activitatea teatrală la Teatrul În Culise, în spectacole precum: Dragoste în patru tablouri, Un bărbat și mai multe femei, Clinica sinucigașilor, Black Friday Love și joacă în producții cinematografice, precum Țigara de după, o comedie-drama a MC2 și serialul Lecții de viață.

De la ora 11,30 cei mici pot participa la atelierul de origami coordonat de Corina Bratu, cele mai reușite creații de hârtie fiind premiate de magazinul Takumi. Corina Bratu a descoperit frumusețea origami-ului acum 6 ani, apoi a aprofundat și experimentat tot mai multe tehnici ale creațiilor din hârtie (quilling, kirigami, golden venture, etc).  În anul 2015 a participat la workshop-ul organizat de Mall Baneasa Shopping City. „Fac origami deoarece iubesc ceea ce fac si imi place sa daruiesc oamenilor frumoși câte o particică din sufletul meu…”

La ora 13,30 va fi reliefată personalitatea scriitorului Matsuo Basho, iar actrița Andreea Stafie vă va propune un recital de Haiku.

La ora 13,50 va ține un discurs Ambasadorul Japoniei, Excelența Sa Domnul Kisaburo Ishii.

La ora 14,00 va debuta Ceremonia ceaiului oficiată de Nojiri Michiko Sensei, în compania Chado Urasenke Tankokai România. Nojiri Michiko este maestră de ceai ce activează la Roma. Ea a fost invitată să susțină seminarii  în multe țări, printre care: Belgia, Austria, Polonia, România. Pe lângă ceremonia ceaiului, se implică în mod activ în promovarea poemului haiku în limba italiană prin concursul lunar pe care îl organizează în capitala Italiei.

De la ora 15, Sanda Lazur vă invită la o călătorie în lumea fascinantă a artei aranjarii florilor – Ikebana. Sanda Lazur, la recomandarea Ambasadei Japoniei, din 1993 până în prezent este lector la cursul de Ikebana din cadrul Universității Populare București. Din 2009 până în prezent este lector la cursul de Ikebana în cadrul Centrului de studii romano-japoneze din Universitatea Romano-Americană din București. În octombrie 2013 a primit premiul pentru întreaga activitate și promovarea culturii japoneze acordat de Ministerul de Externe al Japoniei.

La ora 17 va începe recitalul extraordinar susținut de laureații Concursului Internațional “România” de la Tokyo, ediția a XI-a: violonistele Reika Sakamoto și Ayano Shigematsu, acompaniate de pianista Ioana Enea, vor interpreta lucrări de: Eugene Ysaye, Serghei Prokofiev, Bela Bartok și Maurice Ravel. La concert accesul este permis doar cu invitație care poate fi obținută, în limita locurilor disponibile, scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Concertul va putea fi vizionat live video stream pe site-urile: http://palatebrancovenesti.ro, https://asociatiaprovalores.wordpress.com, http://www.ro.emb-japan.go.jp și www.enjoytv.ro

Născută în 1997, violonista Reika Sakamoto a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Vioara – Brentonico, Italia (2004), Marele Premiu la ediția a 24-a a  Japan Classical Music Competition (2014) și Premiul I la ediția a XI -a a Concursului Internațional de Muzică „România” de la Tokyo (2015). La vârsta de 15 an a început să studieze sub îndrumarea maestrului Seiji Ozawa. La vârsta de 17 ani, ea a fost aleasă concert maestru al Orchestrei de tineret condusă de marele dirijor Seiji Ozawa și a participat la Festivalul Seiji Ozawa de la Matsumoto, la Concertul extraordinar de la Castelul Nijo-jo din Kyoto și la producția operetei „Liliacul”. În prezent ea este studentă în primul an la Toho Gakuen College.

Tânăra violonistă Ayano Shigematsu este laureată a mai multor competiții: premiul al IV-lea la ediția a XXIV a a  Japan Classical Music Competition (2014), a câștigat ediția a IX a a Concursului de la Yokohama,  a obținut premiul al II-lea la ediția a XVI-a a Concursului Internațional de la Osaka, iar anul trecut la ediția a XI -a a Concursului Internațional de Muzică „România” de la Tokyo a obținut premiul al II-lea și premiul oferit de Ambasada României. În 2013 a fost concert maestru al Orchestrei de tineret, în această postură interpretând Simfonia a IX-a de Beethoven la Musikverein, în Viena. În  prezent este studentă a Universității de Arte din Tokyo. .

Pianista Ioana Enea s-a născut la Ploiești, în 1991 și a studiat pianul de la vârsta de 7 ani, cu doamna profesor doctor Sanda Hîrlav-Maistorovici, iar în prezent este discipolă a maestrului Vlad Dimulescu. În anii 2000 şi 2009 a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susținute de Lory Wallfisch (SUA), iar în primăvara anului 2009, cu Luciano Lanfranchi (Italia). În martie 2010 s-a perfecţionat pe probleme de pianistică chopiniană, cu profesoara Alycia Paleta Bugaj de la Conservatorul “Fr. Chopin” din Warşovia. A obţinut premii la diverse concursuri. A susţinut recitaluri la: Ploieşti, București, Dorohoi, Câmpina, Ploiești, Sinaia, precum și în Ungaria și Franța.

Pe tot parcursul zilei se vor derula filme documentare și turistice despre Japonia.afia-diplomati-art-landscape

Pe 16 octombrie 2016, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, arta, istoria, tradițiile și cultura japoneză sunt ingredientele care vor transforma prima ediție a Diplomatic Art într-un eveniment de neuitat.

Amănunte pe: https://asociatiaprovalores.wordpress.com