Muzeul Național Cotroceni – Locul tainic din inima Bucureștilor – documentar TVR – episoadele 1-3

Muzeul_National_Cotroceni_2

TVR Internaţional vă invită la o călătorie imaginară prin unul din locurile emblematice ale vechiului Bucureşti: Palatul Cotroceni. Veți descoperi pe parcursul a 18 episoade, valorile artistice unice ale colecțiilor restaurate și păstrate în încăperile încărcate de istorie.

De-a lungul celor peste trei secole de existenţă, ansamblul din vestul capitalei, ce domină orașul, a avut destinații diverse: mânăstire, reşedinţă domnească, palat regal, palat al pionierilor în anii comunismului.

Din anul 1991, o parte a monumentului arhitectural găzduiește colecțiile Muzeului Național Cotroceni. Aspectul impozant din zilele noastre este o sinteză a numeroaselor transformări şi modernizări impuse de destinația sa – loc al marilor evenimente pe care le-a cunoscut România în perioada modernă.

Obiectele de artă, decorațiunile și concepția estetică a diverselor spații au urmat tendințele vremii. În anul 1893 arhitectul francez Paul Gottreau a început construcţia noului palat, în stil eclectic francez, pe locul fostelor case domneşti. Între 1900-1910 și între 1915-1925, Palatul Cotroceni a continuat să fie extins și reamenajat sub atenta supraveghere a Reginei Maria.

Vă oferim, în compania istoricului, dr. Ștefania Dinu, o excursie printre stiluri, amenajări, compoziții și piese de mobilier prezentate în ambianța elegantă a Muzeului Național Cotroceni, spre bucuria celor atrași de jocul fascinant al creațiilor artei decorative europene și românești de la începutul secolului trecut.

Fiecare  salon, fiecare pasaj de trecere, palier sau scară de acces păstrează propria poveste, prezentată de echipa TVR Internațional: Cecilia Melinescu, producător şi realizator, Diana Ilica, jurnalist tv şi directorii de imagine Eugen Demetercă şi Iulian Ene.

Serialul documentar „Muzeul Național Cotroceni – Locul tainic din inima Bucureștilor” descrie o instituţie excepțională, de semnificativă recuperare a istoriei și a artei, un muzeu deopotrivă național și european. Amintind cuvintele lui Nicolae Iorga: ”istoria se cuvine a fi rescrisă de fiecare generație” ne gândim la acest exercițiu ancorat cu moderație într-un prezent impetuos ca la un fapt care ne impune pe noi ca români în circuitul universal, gravitând între efemer şi peren.

Episodul 1:

Episodul al 2-lea:

Episodul al 3-lea:

Va urma